Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Vytrénujte svou vůli! Jak na to?

Mnoho věcí se nám v životě nedaří, protože selže naše vůle. Pevná vůle je však zavádějící pojem, ve skutečnosti je vše, co v životě děláte, otázkou motivace. Vytrénujte si svou duševní odolnost…

Přestože na počátku můžeme mít silnou motivaci, mnohé úkoly se nám nezdaří dovést do konce, protože nám chybí pevná vůle k dokončení. S otázkou vůle úzce souvisí nejen motivace, ale také duševní odolnost.

Podle britského psychologa Petera Clougha z univerzity v Hullu, který se dlouhodobě věnuje studiu této oblasti, je však otázka síly vůle a psychické odolnosti komplexnější záležitostí, na které se podílí více faktorů.

Postrádáme vytrvalost
Díky svých průzkumům a studiím definoval Clough složky duševní odolnosti a vytrvalosti, které člověku pomáhají na cestě k dokončení jeho cílů. Jedná se o výkon, chování, spokojenost a ambice.

Ve svých výzkumech se dále psycholog zabýval také veličinami, jako je kontrola nad emocemi a životním stylem a sebedůvěra. Ve většině případů, kdy odborník testoval zájemce, docházelo k absenci složky vytrvalosti, která právě zcela zásadně určuje schopnost dovést záležitosti do cíle.

magazin.cz

Co dokáže nízká duševní odolnost
Zvláště šokující byly pro odborníka závěry vzniklé testováním manažerů jedné britské firmy. Zjistil totiž, že k zásadnímu ekonomickému propadu v chodu společnosti docházelo kvůli chybějícím kvalitám duševní odolnosti ve vysokém managementu.

Nejvíce Petera Clougha zarazila skutečnost, že manažeři vysokého managementu měli nižší koeficienty duševní odolnosti a vytrvalosti než jejich podřízení, přitom právě na vyšších postech jsou kvality, jako je kontrola, vytrvalost, odolnost a sebedůvěra, zcela stěžejní.

Trénink pomáhá i duši

V případě zjištěných nedostatků a absence duševní odolnosti trénuje psycholog zájemce o zlepšení kvalit vytrvalosti. Většina společností raději absolvuje náročný trénink, než aby investovala do výběrových řízení a nových pracovníků.

Také Clough potvrzuje, že trénovat kvality vytrvalosti a duševní odolnosti lze u každého, každý se může zásadně zlepšit, přestože samozřejmě faktory jako věk, osobní charakteristiky, individuální zkušenosti a návyky nejsou také zanedbatelné.

magazin.cz

Co potřebujeme zlepšit?
A jaké konkrétní rady klienti v rámci trénování dostávají? Pevná vůle sama o sobě nestačí, musí vycházet ze silné motivace. Motivaci je zase třeba doplnit sebedůvěrou, sebedůvěra je pak posilována a upevňována pozitivními zkušenostmi se svými schopnostmi dovést věci do konce.

Doporučuje se proto začít méně náročnými úkoly a ty dokončit zcela. Sebedůvěra vzroste automaticky s pocitem dobře vykonané práce a posílí prvek motivace k úkolům dalším. Jedná se o postupný proces, který si velmi dobře můžeme ilustrovat například trénováním silné vůle při hubnutí a cvičení. Ani zde se nedočkáme úžasných výsledků ihned, ale s každým krokem budeme posilovat své sebevědomí i vůli.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6