Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jak na štíhlý pas? Vstávejte často od počítače!

I krátké – třeba minutové přestávky – při sedavém zaměstnání jsou prospěšné pro zdraví. Podle vědců našemu zdraví škodí nejvíc dlouhé sezení bez pauzy.

Vědci zjistili, že lidé, kteří vydrží vysedávat hodiny aniž by se od práce zvedli, mají více břišního tuku a nižší hladinu „dobrého cholesterolu“ (HDL). Obojí je signálem, že kardiovaskulární systém je ohrožen.

„Ukázalo se, že i malé změny – třeba se jen na minutku postavit – pomáhají při sedavém zaměstnání našemu zdraví,“ říká vedoucí výzkumu doktorka Genevieve Nealtová z australské queenslandské univerzity.

Ne e-mailem, ale po svých
Lékařka se svým týmem analyzovala v letech 2003 až 2006 zdravotní údaje 4757 osob nad 20 let. Respondenti u sebe měli malý přístroj, který monitoroval jejich pohybovou aktivitu.

Vědci měřili obvod pasu, krevní tlak, cholesterol a zdatnost při běhu. Výsledky zpracovali podle sociodemografických rozdílů.

Ukázalo se, že ukazatelé zdraví organismu rostou přímo úměrně s množstvím pohybu. Lékaři proto radí: „Když už musíte sedět dlouhé hodiny v kanceláři, tak je důležité, abyste si dopřávali časté pauzy. Stačí, když raději dojdete ke kolegovu stolu pokaždé, pokud mu chcete poslat e-mail. Pravidelná tělesná aktivita je nejlepší ochranou kardiovaskulárního systému.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10