Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Britská trojčata: Jedno z nich je mladší o 11 let!

Sestry Megan, Bethany a Ryleigh jsou trojčata, jejichž embrya vznikla ve stejnou dobu. Zárodek života malé Ryleigh však dlouhá léta odpočíval v tekutém dusíku.

Taková umělá záležitost
Manželé Shepherdovi se vzali v roce 1994. Ale o dítěti začali uvažovat až o čtyři roky později. „Tehdy jsem měla vážné gynekologické problémy, které mi naprosto znemožňovaly počít dítě přirozenou cestou,“ svěřuje se Lisa Shepherdová a pokračuje: „Zkoušela jsem hormonální léčbu, ale ani ta nezabrala. Nakonec jsme se rozhodli pro umělé oplodnění.“

Embrya do foroty
Gynekolog matce odebral celkem 24 vajíček a 14 z nich bylo úspěšně oplodněno spermiemi jejího manžela. Dvě embrya byla vložena do Lisiny dělohy a žena je úspěšně donosila. V roce 1999 se manželům Shepherdovým narodila dvojčata – sestry Megan a Bethany.

Jenže co se zbytkem nepoužitého „materiálu“? „Embrya jsme si tehdy nechali odložit, protože jsme si nebyli jisti, jak se uchytí. Sloužily jako „záloha“ pro další pokusy,“ vysvětluje paní Shepherdová.

magazin.cz

Využití „dobrého materiálu“
Celkem dvanáct embryí bylo uloženo do tekutého dusíku a čekalo na svou příležitost, která nastala před dvěma lety, kdy se manželé rozhodovali, že si pořídí dalšího potomka.

„Když bylo našim dcerám devět, říkali jsme si s manželem, že bychom možná zvládli ještě třetí dítě. Zeptali jsme se dcer, co o tom soudí… A ony byly nadšené,“ vypráví Lisa. A tak Shepherdovi opět zašli na Kliniku reprodukční medicíny v Midlandu a použili jedno ze zmražených embrií.

Do třetice všeho dobrého
Minulý rok se paní Lise Shepherdové narodila dcera Ryleigh. „Holky jsou z ní naprosto nadšené. Vědí, že embryo malé Ryleigh vzniklo ve stejnou dobu jako ta jejich, ale že bylo uloženo dlouhá léta v mrazáku,“ říká paní Shepherdová a dodává: „Malá je velmi šťastné miminko s obrovskou chutí k jídlu.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 18