Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Supertajný recept na Coca-Colu unikl na internet

Chcete si uvařit nejslavnější limonádu doma?

Recept na Coca-Colu je uchováván v ocelovém sejfu a střežen 24 hodin denně. Docela zbytečně. Celé tajemství totíž prosáklo na internet a recept si mohou prohlédnout miliony lidí.

Záhadná ingredience
Složení nápoje, který v roce 1886 vyvinul lékárník John Pemberton, bylo vždy přísně střeženým národním pokladem. Teď však server Thisamericanlife.org tvrdí, že objevil seznam přísad a jejich poměry na fotografii ve starém novinovém článku.

Vydání listu Atlanta Journal-Constitution z 8. února 1979 obsahuje snímek, na němž někdo drží knihu s receptem, který je prý přesnou replikou původního Pembertonova návodu. Velká část přísad je dobře známá: analýze až dosud odolávalo jen složení „záhadné ingredience“ pojmenované 7X. Tato složka prý tvoří jen jedno procento nápoje, ale dává mu jedinečnou chuť.

Uvařte si sami
Pokud se staré noviny nemýlí, původní „tajný recept“ zní takto: 2 g extraktu z koky (dnes se již nepoužívá), 30 gramů kyseliny citrónové, 10 gramů kofeinu, 30 (není známo čeho) cukru, 3 litry vody, 0,3 litru limetkové šťávy, 10 ml vanilkového extraktu a 15 či více mililitrů karamelu na dodání barvy.

„Tajnou ingredienci“ 7X, které se přidává 10 g do 3 litrů sirupu, vyrobíte takto: 80 ml alkoholu, 20 kapek pomerančového oleje, 30 kapek citrónového oleje, 10 kapek muškátového oleje, 5 kapek koriandru, 10 kapek neroli (silice z květů hořkého pomerančovníku) a 10 kapek skořice.

Je to vlastně docela jednoduché. Společnost Coca-Cola samozřejmě zatím pravost receptu nepotvrdila a težko říct, kdy a jak se k celému případu vyjádří. Možné je, že „uniklý“ recept je pouze reklamní tah, nebo že seznam ingrediencí není úplný. Můžete si ostatně recept vyzkoušet a sami posoudit, jestli chuť domácí koly bude stejná jako originální výrobek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10