Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Heřmánek – zázračná bylina

Šetrná a jemná bylina je nepostradatelná v péči o tělo i vlasy.

Rostlinka je to drobná a krásně voňavá. Může žít u cesty, na svahu nebo na poli. Její léčivé účinky jsou nedostižné. Heřmánek kvete od května do září a bývá 20–30 cm vysoký. Rozemnete-li květ, ucítíte typickou uklidňující vůni.

Květy by se měly trhat ideálně třetí až pátý den po vykvetení, pro sušení je pak vhodné suché, vzdušné a tmavé místo.

magazin.cz

Zázračná ozdravná síla bělokvěté rostlinky spočívá v éterickém oleji. Zastavuje záněty v dásních a nehtových lůžkách. Pomáhá proti žaludečním a střevním křečím či při menstruačních bolestech. Zmírňuje podráždění a porušení kůže. V případě trávicích problémů chrání také před nadýmáním a průjmem.

Buďte (ne)pravá blondýna
Šampon s obsahem heřmánku rozzáří blond pramínky. Trpělivé blondýnky však mohou oplachovat své světlé vlasy čistým výluhem z květiny. Čím častěji tak budete činit, tím světlejších pramenů docílíte. Nejsilnější účinek však poznáte po dvou týdnech pravidelného používání.

Nemůžete dýchat?
Při rýmě nebo zánětu dutin zalijte hrst sušených heřmánkových květů vařicí vodou a inhalujte páru, tato medicína dokáže zázraky.

magazin.cz

Bolí vás v krku, nebo v břiše?
Heřmánkový čaj na lačný žaludek spolehlivě zabrání bolesti břicha. Nepříjemné nachlazení odezní s pravidelně podávaným horkým heřmánkovým čajem. Vezměte polévkovou lžíci sušených květů a přelijte je horkou vodou, nechte 10 minut louhovat a co nejteplejší vypijte.

Máte potíže s pokožkou?
Když je vaše pleť v nerovnováze, pomáhají krémy s heřmánkem nebo přírodní koupel. Přelijte 500–1000g usušených heřmánkových květů vařicí vodou a nechte asi 15 minut louhovat, pak vlijte do koupele. Heřmánková koupel pomáhá i kloubům.


magazin.cz

Máte podrážděnou kůži?
Zklidníte ji doma vyrobeným heřmánkovým olejem. Budete potřebovat 10 g heřmánkových sušených květů a 0,2 l sojového nebo olivového oleje. Vše smíchejte a nechte 3 týdny na teplém slunném místě, pak roztok přefiltrujte přes sítko a pravidelně používejte.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3