Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Psi Britům ročně ukradnou věci skoro za miliardu korun

Každý pes si občas něco zatáhne do pelechu. Když se to ale sečte, ukazuje se, že jen ve Velké Británii jde o předměty v celkové hodnotě 33 milionů liber (919 milionů Kč).

Své majitele okrádá jen čtvrtina chlupáčů, celkem dva miliony čtyřnohých společníků. A většinou jde o drobnosti. Nejčastěji spočine pejskovo oko na spodním prádle: 74 procent majitelů přiznává, že si chlupatý miláček odnesl jejich slipy nebo kalhotky. Po domluvě je většina psů ve stavu mírně ožužlaném vrátí. Kolem jedenácti procent „nejlepších přátel člověka“ má však náročnější vkus. Zaměřují se na dražší věci, jako jsou šperky a peníze.

magazin.cz

Výzkum zadaný firmou Bakers Complete ovšem také ukazuje, že ani majitelé nejsou bez viny. Psi sice často kradou mimo dům, ale 41 procent chovatelů si lup nechá a neprojeví žádnou snahu navrátit odcizený předmět původnímu majiteli.

Odborník na chování zvířat profesor Peter Neville věří, že psi nejsou zloději od přírody. Hodně záleží na jejich výchově, ale i na příležitosti. Na „kriminální dráhu“ se prý často vydávají znudění hafani, kteří hledají nějakou zábavu.

magazin.cz

„Velmi často jsou tyto drobné krádeže způsobem, jakým pes chce připomenout členům rodiny, že by si s ním měli hrát, a odcizené předměty jsou rychle nalezeny,“ řekl listu Metro profesor Neville.

S takovým chováním má zkušenosti většina pejskařů. I přesto, jak ukázala nedávná studie zadaná společností Petplan, má 65 procent majitelů psů pocit, že na jejich chlupatého přítele je větší spoleh, než na jejich lidského partnera či partnerku...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2