Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mona Lisa / foto: Shutterstock

Archeologové jsou na stopě hrobu Mony Lisy

Italští archeologové se chystají otevřít dlouho ztracený hrob, v němž zřejmě spočívají ostatky Lisy Gherardini, která byla nejspíše modelem ke slavnému Da Vinciho obrazu Mona Lisa.

Odborníci budou zkoumat prostory pod budovou, kde se dříve nacházel klášter sv. Uršuly. Doufají, že se jim podaří najít hrob Lisy Gherardini, manželky bohatého kupce s hedvábím, která tu měla zemřít v roce 1542 ve věku kolem šedesáti let.

magazin.cz
Pokud vědci ostatky najdou, ověří jejich identitu pomocí srovnání s DNA dětí Lisy Gherardini. O těch se podle listu Telegraph s jistotou ví, že jsou pohřbeny v nedaleké florentinské bazilice. Půjde-li opravdu o krásnou Lisu, odborníci se pokusí o co nejlepší rekonstrukci lebky a tváře, která k ní patřila.

Pak by bylo možné srovnat tvář pohřbené Lisy a slavné Mony Lisy. Mohla by se tak vyřešit záhada, která historikům umění nedává spát už po staletí: Kdo byla Mona Lisa?

Vedle nejrozšířenější teorie, podle níž jde o portrét Lisy Gherardini, se totiž objevily i další kandidátky. Někteří hledači pravdy o nejslavnějším obrazu světa tvrdí, že šlo o florentinskou šlechtičnu, kurtizánu, pouliční prostitutku, Da Vinciho milence… Dokonce se vynořila i představa, že jde o Da Vinciho autoportrét.

O projektu však od počátku panují jisté pochyby. Odborník na Da Vinciho Giuseppe Pallanti vloni prohlásil, že ostatky Lisy Gherardini skončily s největší pravděpodobností již před třiceti lety na skládce. Bývalý klášter tehdy procházel rekonstrukcí na kasárna a nalezené kostry byly nemilosrdně odklizeny.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!