Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Vyzkoušejte skateboard v orientálním stylu!

Jiný kraj, jiný mrav. A jiné estetické cítění. Indičtí řezbáři se proto rozhodli vyrobit „prkno“ po svém. A tady je výsledek...

Řezbářská kouzla v přímém přenosu
Za všechno může německý umělec Tobias Megerle, kterého zaujala práce indických řezbářů. „Když jsem poprvé přijel do Indie, byl jsem naprosto uchvácen řezbáři v Mahimu. Seděli ve svých malých dílničkách nebo jen tak venku na zemi, a pracovali se dřevem. Všichni byli neuvěřitelně zruční. Ke své práci používali tradiční nástroje a staré postupy. Ta zvláštní tvůrčí atmosféra mě uhranula!“ vzpomíná Megerle.

magazin.cz

Skateboard jako cedník
Německý turista se rozhodl, že se začne učit od indických řezbářů – studoval jejich techniku, staré vzory... Jednoho dne ho napadl bláznivý nápad. Popadl svůj starý skateboard a donesl ho mahimským mistrům. Ti z něj vytvořili naprosto unikátní kousek, který by se s klidným svědomím dal vystavovat i v nějaké výtvarné galerii.

magazin.cz

Pěkný a zároveď rychlý
A tak vznikl speciální umělecký projekt Final Cut, který si kladl za cíl vyrobit bohatě vyřezávaný, ale zároveň plně funkční skateboard. Nakonec vše vyšlo na jedničku. Indické skateboardy byly nejen pastvou pro oči, ale zároveň se na nich dalo parádně jezdit. Megerle se proto rozhodl uspořádat výstavu vyřezávaných skateboardů v bombajském výškovém paláci Lower Parel, která potrvá do 12. dubna 2011.

magazin.cz

Jednička v parku
Megerle totiž ve skrytu duše doufá, že „prkna“ budou dobře prodejná a z klasických indických řezbářů se nakonec stanou slavní umělci. Cena za vyřezávaný skateboard samozřejmě nebude malá. Jde přece jen o docela pracnou záležitost. Ovšem ten, kdo si tento neobvyklý předmět koupí, má jistotu, že ve skateboardovém parku nikdy nezapadne... A co vy, zkusili byste jízdu na takové dřevěné „mříži“ na kolečkách?

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3