Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Vídeňská jazyková škola učí klingonštinu

Neobvyklou nabídkou pro své studenty se může pochlubit vídeňská pobočka mezinárodní jazykové školy Eton Institute. Ta rozšířila svou nabídku výuky jazyků o internetový kurz klingonštiny, umělé řeči z kultovního seriálu Star Trek.

Lekce jazyka, kterým hovoří klingonští hrdinové filmové série, mohli fanoušci vesmírné lodi Enterprise a další zvědavci brát v prosinci loňského roku prostřednictvím Facebooku nebo Twitteru. Každý den pak na obou sociálních sítích škola zveřejňovala zprávy v tomto jazyce. Lidé, kteří je dále sdíleli, mohli vyhrát speciální výukový software klingonštiny.

magazin.cz

A co to vlastně klingonština je? Vytvořili ji v roce 1984 herci ze Star Treku ve spolupráci s lingvisty na objednávku filmové společnosti Paramount Pictures. Tento jazyk patří Klingonům, mimozemské dobyvačné rase. Klingonština je pokládána za jediný umělý jazyk, který má velké množství stoupenců na celém světě. Mnoho lidí neví, že do tohoto fiktivního jazyka byly přeloženy a byly v něm uvedeny klasiky jako Shakespearův Hamlet a Mnoho povyku pro nic.

Kromě toho existuje nespočet internetových zdrojů jako překladače a další materiály od filmů přes knihy až po opery, které se z něj vyvinuly. Z klingonštiny se časem stal plnohodnotný jazyk s vlastní větnou skladbou i písmem, ale běžně se přepisuje také latinkou. A ještě jedna zajímavost závěrem: Google má dokonce klingonskou verzi vyhledávače.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2