Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Šokující fakta o cigaretách

Patříte mezi kuřáky? Nedokážete si představit den bez cigarety? Už jste se mnohokrát pokoušeli zbavit tohoto malého zabijáka v podobě cigarety? Možná, že kdybyste věděli, co všechno obsahuje cigareta, přešla by vás na ni chuť.

V cigaretě našli vědci přes 4000 chemických látek. Jedná se například o arsen (ten je obsažen i v jedu na krysy), dehet (způsobuje rakovinu plic), polonium (radioaktivní prvek), formaldehyd (karcinogenní, používán i k uchovávání mrtvol), kyanid (jed) nebo toluen (obsažen také v barvách a lacích). Většina chemických látek by v cigaretách ani nemusela být. Některé zabraňují uhasnutí cigarety, nebo aby nehořela příliš rychle. Všechny tyto „zlepšováky“ vám ale mohou způsobit smrt. Ještě pořád máte chuť si zapálit?

 

magazin.cz

 

Každý kuřák jistě ví, že cigarety obsahují karcinogenní látky, varování si přečte na každé krabičce. Těchto látek je v jedné cigaretě přes 60!

 

Nejznámější rakovinotvornou látkou je dehet. Ten se usazuje v plicích a kuřák se ho už nikdy nezbaví. Plíce kuřáka tak pomalu černají. Když vědci aplikovali na myší kůži dehet opakovaně, způsobili jí rakovinu kůže. Co to asi udělá s plícemi? Mezi další karcinogeny patří nikl a kadmium. Kadmium kuřákům způsobí problémy s ledvinami, má na svědomí hlavně tvorbu močových kamenů. Málokterý kuřák ví, že s cigaretovým kouřem vdechuje také kyanovodík. Tento jedovatý plyn je jeden z nejrychleji působících a nejprudších plynů. Proto byl používán během 2. světové války v plynových komorách v koncentračních táborech.

 

Mezi další škodlivé plyny patří oxid uhelnatý. Ten je řazen mezi jedovaté plyny, váže se na hemoglobin a může způsobit tkáňové dušení. Cigareta obsahuje i plyn oxid dusičitý, který je pro člověka nebezpečný už v malém množství. Způsobuje pálení očí, snížení krevního tlaku, bolesti hlavy a potíže s dýcháním. Kuřákům tento plyn způsobuje často zubní kazy. V cigaretách je také obsažen akrolein (aldehyd kyseliny akrylové). Ten dráždí sliznice a kůži, proto se používá i jako slzný plyn.

 

magazin.cz

 

Strašákem všech kuřáků je rakovina plic. Člověk, který vykouří více než 30 cigaret za den, zvýší své riziko vzniku rakoviny až o 30%. Více než polovina nemocných přijde k lékaři pozdě. Tento druh rakoviny nemá žádné zvláštní projevy, pouze se objeví obyčejný kašel. Když už nemocný vykašlává krev, je většinou pozdě. Každých 30 sekund zemře na světě jeden člověk právě na rakovinu plic. Nemocní mohou čekat na zázrak, na tuto nemoc umírá zhruba 80% pacientů.

 

Pro kuřáka není jednoduché vzdát se krabičky cigaret. Stále si ale mnoho lidí myslí, že přestat s kouřením mohou kdykoli, prostě až se jim bude chtít. Tak tomu bohužel není. Když si sto kuřáků řekne, že s tímto zlozvykem přestanou, podaří se to jenom třem z nich. Ti, kteří si pomohou v odvykání nikotinovými náplastmi nebo podobnými prostředky, mají šanci na zbavení se závislosti asi 40 %. Někomu by možná pomohlo, kdyby viděl své plíce plné dehtu a ucpané cévy, nebo kdyby si spočítal, kolik peněz utratí ročně za cigarety.

 

Některé ženy kouří kvůli štíhlé postavě. Všeobecně známým faktem je, že když člověk přestane kouřit, začne se zvyšovat jeho tělesná hmotnost. Kouření totiž zrychluje metabolismus v těle a tak člověk tolik nepřibírá na váze. Pokud člověk přestane kouřit, tělo zvyklé na nikotin se začne bránit a tak ukládá tuk. I tento problém lze vyřešit, a to postupným odvykáním. Pro tělo to nebude tak velký šok a nebude se ukládat tolik tuku.

 

Stále máte chuť na cigaretu?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4