Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zvířata, která pomáhají léčit

Člověk se sice považuje za pána tvorstva, nicméně na spoustu svých nemocí potřebuje pomocnou ruku přírody.

Turecká medicína: Rybí terapie

V této jižní zemi se využívá rybek coby léčebných prostředků proti svrabu a lupénce. Postup je jednoduchý – pacient ponoří své postižené místo do vody, ve které plavou rybky – ty se na něj s chutí vrhnou a zbaví ho veškeré přebytečné mrtvé kůže. Kousání rybiček je prý tak citlivé, že odstraní pouze mrtvou tkáň, zatímco živou kůžičku nechají netknutou. Tato léčba je oblíbená i v jiných státech světa, například v USA či Anglii, kde jsou rybky používány i jak skvělá „přírodní“ pedikúra.

magazin.cz

 

Čínská léčba: Včelí žihadlo proti artritidě

Nechat se dobrovolně bodnout od včely, to by se jen tak někomu nechtělo. Ale podle nejnovějších výzkumů má tento bolestivý akt jedno velké plus – údajně zmírňuje projevy revmatické artritidy (zánětlivost a bolestivost kloubů). Zdá se vám to poněkud přitažené za vlasy? Ale podobnou techniku využívá například čínská medicína, která včelí žihadla využívá i při léčbě jiných chorob, jako je například pásový opar či ekzém. Za pravdu těmto praktikám dávají i vědci z Univerzity v Sao Paulu, kteří v roce 2010 zjistili, že včelí jed produkuje velké množství hormonů, které zabraňují zánětlivým procesům v těle. Takže pokud jste letos uštědřili včelí žihadlo, berte to s humorem. Tato bolístka vám nejenom zmírní případné zdravotní obtíže, ale je i prevencí proti různým zánětlivým onemocněním.

magazin.cz

 

Izraelská specialitka: Hadí masáž

Máte chuť na trochu adrenalinovou léčbu? Pak byste si určitě měli dopřát masáž hady, kterou provádí v severoizraelských lázních Talmey El´Azar. Ale nebojte, nejde o žádné krajty, nebo škrtiče – používány jsou především nejedovatí plazy, jako je korálovka pruhovaná z Kalifornie či Floridy, užovka červená nebo korálovka sedlatá. Celkem je na tuto procedůru potřeba šesti „plazivých masérů“. A účinek stojí za to: za prvé masáž zad je velmi intenzivní, zklidňující a zároveň přispívá i k tonizaci svalů a pokožky. A co víc: Procedura vás zbaví bolesti ve svalech a kloubech! Cena za tuto rozkoš se pohybuje kolem 1300 Kč.

magazin.cz

 

Domorodá technika: Čištění ran mušími larvy

No, upřímně, moc mňam procedura to není, ale prý je účinná. Spočívá v tom, že muší larvy jsou umístěni na poraněné místo, kde samovolně začnou vylučovat speciální směs, která způsobí rozpad mrtvé tkáně a čerstvou kůži zanechá nepoškozenou. Jak je vidět, tato prapodivná technika není pro znalce historie nic nového, údajně ji využívali domorodé kmeny a byla zároveň součástí léčby během napoleonských válek či dokonce v bojích o Ameriku. Možná, že se vám z této medicínské praktiky lehce zvedá žaludek, nicméně i dnes se v některých kulturách využívá jako očistná praktika při větších zraněních. Francouzští vědci, kteří se tímto medicínským postupem zabývali, zjistili, že muší larvy dokáží ránu vyčistit daleko rychleji, efektivněji a bezbolestněji než klasické metody.

magazin.cz

 

Velká Británie: Když delfíni uzdravují

Co si budeme povídat, delfíni vždycky lidem pomáhali. A podle studie Univerzity v Leicesteru dokáží velice dobře působit na člověka i psychicky. Vědci se shodli na tom, že pokud dvakrát týdně duševně nemocní pacienti stráví hodinu ve společnosti delfínů, jejich depresivní stavy se mnohonásobně zmírní. Delfíni mohou zároveň svou přítomností pomáhat i autistickým dětem, které mají problém běžně komunikovat s okolím.

magazin.cz

 

Indie: Rybky, které pomáhají proti astmatu

Uf, uf! Co člověk neudělá pro to, aby se cítil lépe. Například v Indii jsou  Bathini Goudovi bratři, kteří jednou za rok léčí stovky lidí tím, že jim do úst dají živou rybu – známou též jako hadohlavec Channa striata. Tento „přírodní lék“ by měl údajně zabírat na astma. Alespoň podle předka těchto „lékařů“, který jejich rodině toto medicínské tajemství před 160 let svěřil. Každopádně spolknout takového „macka“ musí být pěkná makačka, nemyslíte? Nicméně, pokud by se vám to povedlo, máte částečně vyhráno. Rybka prý zmírňuje hleny v nose a krku a umožňuje lépe dýchat.

magazin.cz

 

Kambodža: Zvířata jako léky

V této zemi se na klasickou medicínu moc nehraje. Většina neduhů se léčí tradičními způsoby, které jsou často spojené s náboženskými rituály a mystikou. Místní lidé věří, že nepříjemné projevy těla, jako je například revmatizmus, se dá léčit dotykem. Na obrázku je například zvěčněná venkovanka z provincie Kandal, která použila k léčbě svých zdravotních problémů želvu. Bohužel většina z těchto léčebných metod ještě obsahuje různé oleje a masti, kvůli kterým jsou zabíjena zvířata. Většina těchto „zaručených léků“ však mívá pouze placebo efekt.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!