Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zdraví ukryté v ovoci

Že je ovoce zdravé, to slýcháváme už od dětství. Ovoce by skutečně mělo tvořit značnou část našeho jídelníčku, protože obsahuje spoustu vitamínů nezbytných pro zdraví člověka.

Nemusíte vždycky chodit do lékárny pro nejrůznější doplňky stravy, ale stačí si každý den dát kousek ovoce, třeba v podobě výborného ovocného salátu. Navíc má ovoce oproti vitamínovým tabletám i skvělou chuť.

 

Ovoce se těší velké oblibě zejména v létě. Má totiž často osvěžující chuť a obsahuje také spoustu vody. Kdo by odolal sladké chuti šťavnatých broskví nebo nektarinek? Co se vitamínů týká, v obou druzích ovoce jsou zastoupeny ty stejné. Je tedy jedno, jestli si dáte hladký plod nebo ten s chloupky. Broskve a nektarinky jsou bohaté na vitamín C. Odborníci na výživu dokonce tvrdí, že už jedna šťavnaté broskev nebo nektarinka vám dodá potřebnou denní dávku tohoto vitamínu. Dostatkem vitamínu C pak docílíme posílení imunitního systému.

magazin.cz

 

Velmi oblíbeným ovocem jsou jahody a maliny. V jahodách najdeme spoustu důležitých vitamínů – A, B, E a hlavně C. Posledně jmenovaný vitamín je ve sladkých červených plodech obsažen dokonce v tak velkém množství jako v citrusech. Zároveň jsou jahody bohaté na železo a některé látky v nich přítomné nám dobře poslouží jako prevence proti nádorovým onemocněním. Naše babičky používaly jahody při potížích s trávením (často k pročištění střev) nebo jako první pomoc při vylučování močových kamenů. Podle lékařů je toto ovoce dobré i při onemocnění srdce, žaludečních potížích, vysokém krevním tlaku a chudokrevnosti. Z jahod si můžete také připravit mast, která urychlí hojení ran. Stejné vitamíny jako jahody obsahují i maliny, a proto mají i shodné blahodárné účinky na naše zdraví. V malinách je pak velké množství hlavně vitamínu A. Ten je dobrý pro náš zrak. V lidovém léčitelství se maliny používají ke snížení horečky.

 

Bohaté na vitamíny jsou také citrusy. Ty obsahují hodně vitamínu C, takže pokud máte citrusové plody v oblibě, nemusíte se bát nachlazení. Citrusy také dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi, krevní tlak a dokonce horečku. Některé lékařské studie dokazují, že látky přítomné konkrétně v pomerančích působí proti vzniku rakoviny. Grapefruity jsou zase vhodnou prevencí vzniku osteoporózy a mají stejné účinky jako některá antibiotika.

 

Velmi zdraví prospěšných látek je obsaženo v ananasu. Mezi vitamíny jsou v tomto exotickém ovoci zastoupeny A, B a C. Dále z ananasu můžeme čerpat vápník, draslík, sodík, fosfor a železo. Látka zvaná bromelyn pomáhá při problémech s trávicím traktem a biotin zase zlepšuje kvalitu našich nehtů, vlasů a také kůže. Ananas dále snižuje krevní tlak a srážlivost krve, také má protizánětlivé účinky.

magazin.cz

 

I v malých kuličkách černého rybízu je spoustu vitamínů, dále pak draslík, hořčík, vápník a železo. Některé z látek obsažených v rybízu dokáží zničit zákeřné bakterie v našem těle. Zároveň toto ovoce působí příznivě při léčení revmatismu a nemocí cév.

 

Také borůvky nám mohou pomoci s celou řadou zdravotních obtíží. Díky velkému množství vitamínu C posilují tyto malé modré kuličky imunitu. Borůvky dále čistí krev, snižují hladinu cholesterolu a posilují funkci močových cest. Posledně zmiňovaný účinek mají i brusinky. Borůvky nás dokáží chránit i proti rakovině a také dobře odbourávají stres.

magazin.cz

 

Mnoho látek důležitých pro naše zdraví bylo nalezeno i v jablkách. Ty obsahují vitamín C a pro naše tělo důležitou vlákninu. Další látky nás ochraňují před vznikem nádorových onemocnění, Alzheimerovou i Parkinsonovou chorobou.
 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!