Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zajímavosti o koření: Víte, co si přidáváte do jídla?

Někdo má rád koření ostré chuti, někdo raději to sladší a někomu stačí k ochucení jídla třeba jen obyčejný pepř.

Začneme u nejpoužívanějšího koření, u pepře. Klasický černý pepř má svůj původ v Indii, odkud se do Evropy dostal spolu s Alexandrem Velikým, který podnikal vojenské tažení právě na území Indie. Pepř byl poté v Evropě velmi oblíben a ceněn, používal se v některých krajích dokonce místo mincí jako platidlo. Nejvíce pepř používali kuchaři ve starověkém Římě.

magazin.cz

 

Dnes máme k dispozici různé druhy pepře, kromě toho černého třeba bílý, zelený, růžový nebo pepř kubeba a sečuánský pepř. Jednotlivé druhy tohoto koření se liší v chuti i ve vůni. Rozdílné jsou i jejich účinky na naše zdraví. Exotický pepř kubeba se ještě dnes používá v Indonésii jako afrodiziakum a prý pomáhá i při léčení některých pohlavních chorob. Zvyšování sexuální touhy bylo připisováno i klasickému černému pepři. Proto bylo toto koření ve středověku zakázáno v klášterech, aby mniši náhodou nepodlehli pokušení. Ačkoliv se dnes pepř přidává hlavně do slaných jídel, v minulosti měl i své místo ve směsi na perník.

 

Velmi oblíbeným a často používaným ochucovadlem jídla je kari. Kari je vlastně směsí několika druhů koření. Je zde zastoupena kurkuma, chilli, pepř, zázvor, koriandr, kardamom a třeba i muškát nebo skořice. Pokrmy s kari přísadou jsou oblíbeny hlavně v Indii, dnes jsou však rozšířeny i po celém světě.

magazin.cz

 

Směs koření kari se mnohokrát stala předmětem zkoumání odborníků na výživu. Ze studií vyplývá, že látky obsažené v kari mají antioxidační účinky a dokáží také posílit naše srdce. U lidí, kteří si ochucovali své jídlo kořením kari nebo kurkumou, byl zaznamenám menší počet srdečních selhání než u jedinců s odlišnou stravou. Lékařské výzkumy zase dokázaly, že kari je vhodnou prevencí vzniku rakoviny. U pacientů s tímto onemocněním dokázalo kari alespoň zamezit růstu nádoru.

 

Kůru tropického stromu, skořici, přidáváme dnes hlavně do sladkých pokrmů. Mnoho lidí si bez chuti a hlavně vůně skořice nedokázalo představit Vánoce. Kůru skořicovníku využívali jako koření zřejmě již obyvatelé starověké Číny. Ve starověkém Egyptě zase lidé rozpoznali její léčivé účinky. Odtud se skořice dostala do antického Řecka, odkud pochází první zmínky o jejích antibiotických účincích a hojících skořicových mastech. Na území českých zemí se skořice používala od 15. století. Dnes díky řadě lékařským studiím víme, že skořice snižuje krevní tlak, zastavuje krvácení, povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při problémech s trávením a desinfikuje naše tělo. Také pomáhá diabetikům a je obsažena v lécích proti nachlazení, chřipce nebo kašli. Kvůli příjemné vůni se toto koření využívá i při výrobě parfémů a mýdel.

magazin.cz

 

Do mnoha směsí  koření se přidává celer. Pro svou typickou chuť je nedílnou součástí několika pokrmů. Celer nemá ale své místo jenom v kuchyni, díky obsahu mnoha zdraví prospěšných látek se používá i v lékařství. Celer tak dokáže chránit naše tělo před vznikem nejrůznějších onemocnění. Látky přítomné v celeru působí dobře na funkci našich ledvin a močových cest, ničí bakterie ve střevech a ochraňuje sliznici v dýchacím ústrojí. V celeru také najdeme celou řadu vitamínů skupiny B, dále vitamín C, A, K, E a minerály, jako draslík, chrom, hořčík, zinek, sodík, vápník nebo železo. Mezi další účinky patří snížení krevního tlaku, urychlení hojení ran, odstranění bolesti hlavy a pomoc při problémech s revmaticmem nebo dnou. Ve starověkém Egyptě byl celer součástí lidového léčitelství a byl pokládán za afrodiziakum. Tohoto účinku se v léčitelství využívá dodnes.

magazin.cz

 

Spousta pokrmů se dnes neobejde bez pálivého koření chilli. To se vyrábí z různých druhů chilli papriček. Za charakteristickou pálivou chuť chilli může látka zvaná kapsaicin. Kromě této látky jsou chilli papričky bohaté na vitamín C a B. Chilli dokáže povzbudit chuť k jídlu a podporuje správné zažívání. Látky v chilli dokáží také podráždit močové cesty a pohlavní soustavu. Některé kultury používají chilli papričky jako spolehlivé afrodiziakum. Lékaři zase dokázali z chilli vyvinout účinné anestetikum, které navíc nemá mnoho vedlejších účinků. V budoucnu by se tak mohly chilli papričky využívat v nemocnicích k tlumení bolesti. Pěstitelé papriček mezi sebou zase rádi soupeří o to, kdo z nich dokáže vypěstovat nejpálivější chilli.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!