Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Tajemství ukryté ve slavném da Vinciho obraze

Poslední večeře Páně prý skrývá nějaké poselství. Namaloval da Vinci jenom biblický výjev, nebo do svého díla ukryl něco víc?

Život a dílo všestranně nadaného italského umělce Leonarda da Vinciho (1452–1519) je obestřeno tajemstvím. Jeho geniální vynálezy předběhly svou dobu.

Dan Brown ve své knize Šifra mistra Leonarda píše o manželství Ježíše Krista a Máří Magdalény. Tomuto páru dokonce spisovatel připisuje potomka a staví Máří Magdalénu do čela katolické církve. Dan Brown tak vystoupil proti názoru, že by světice někdy byla prostitutkou. Celý příběh je údajně zachycen právě na obraze Poslední večeře Páně.

Brownově teorii nahrává fakt, že řada umělců renesanční doby do svých děl ukrývala zprávy, které nemohly být řečeny nahlas. Někteří malíři tak pomocí svého štětce vyjádřili svůj nesouhlas s tehdejší společností, mnohem častěji však s církví. V takovém případě se totiž umělci nemuseli bát případných postihů, kterými hrozil papež nebo inkvizice.

magazin.cz

 

Dodnes není úplně jisté, koho namaloval da Vinci na pravé straně od Ježíše. Katolická církev zastává názor, že se jedná o apoštola Jana. Podívejte se ale na obraz pozorněji. Nezdá se vám, že zmíněný apoštol vypadá jako žena? Toho si všiml i historik Ramon Kenneth Jusino, který usoudil, že po Kristově pravici nesedí Jan, ale Máří Magdaléna. S tímto názorem by souviselo i písmeno V, které na obraze Ježíš se záhadnou osobou svírá. Písmeno pravděpodobně představuje světici. Za postavami u stolu můžeme vidět další písmeno. Tentokrát se jedná o M, které prý symbolizuje jméno Máří Magdalény. Je tedy osoba vedle Ježíše Krista skutečně Máří Magdaléna? A byla snad někdy jeho ženou?

Na vyobrazení Poslední večeře Páně bychom měli určitě najít Jidáše, který Ježíše zradil. Po pravé straně Máří Magdalény je skutečně postava s měšcem v ruce. Že by v něm bylo 30 stříbrných šekelů, pro které Jidáš zradil? Odborníci z řad historiků však tvrdí, že Jidáše na obraz da Vinci vůbec nezakreslil. Je to docela pochopitelné. Uvědomme si, že Leonardo žil v době, kdy vše pečlivě zkoumala inkvizice. Ta by mohla ve tváři zrádce Jidáše spatřit třeba konkrétního člověka a malíř by potom trestu neunikl. Někteří historici proto zastávají názor, že da Vinci namaloval jenom Jidášovu ruku. Na obraze spatříme skutečně dlaň držící dýku, zdá se však, že nepatří k žádné postavě. Může být snad zmíněná ruka právě Jidášova? Podle jiné teorie svírá nůž svatý Petr, který se zlobí. Důvodem jeho hněvu je žena, která má zaujmout místo po jeho smrti. Svatý Petr má mít i ruku položenou na krku ženy, což je jasná předzvěst smrti.

magazin.cz

 

Spekulace se také vedou ohledně zakreslených osob. Na obraze jich údajně mělo být víc. S tímto názorem vystoupil italský amatér Slavisa Pesci, který celý výjev Poslední večeře Páně v počítačovém programu zrcadlově otočil. Po této úpravě můžeme vidět po Ježíšově levici další postavu, která má v náručí malé dítě. Dalšími skrytými lidmi na obraze jsou snad dokonce templářští rytíři! Skutečně maloval Leonardo da Vinci svůj obraz tak, aby se dal zrcadlově obrátit? Opravdu jsou tedy na plátně další záhadné postavy?

Italská badatelka Sabrina Sforz Galitziová objevila na obraze Poslední večeře Páně něco dalšího. Tentokrát se nejedná o další postavu, ale o proroctví. Přímo nad sedícím Kristem je prý zakreslen rok značící konec světa! Tento rok lze přečíst, pokud rozluštíme da Vinciho matematicko-astrologickou šifru. Galitziová se o to pokusila a tvrdí, že zánik přijde dne 21. března roku 4006 v podobě ničivé potopy. Celý svět pak bude zničen za osm měsíců od té katastrofy. Jestli má da Vinci i vědkyně Galitziová pravdu, to se nedozvíme.

magazin.cz

 

Odborníci zkoumali veliký da Vinciho obraz po všech stránkách. Když se tedy například protnou úhlopříčky a zakreslí osy, můžeme podle nich převrátit postavu Ježíše Krista. Ten se tedy nachází v samotném středu malby. Vědci zde také nalezli přesnou zeměpisnou šířku Jeruzaléma. Náhoda, nebo umělcův záměr?

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!