Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak se rychle zbavit oparu!

Někdo má holt tu smůlu, že jak se říká, na opary trpí. Zbavit se nepříjemného svědění a pálení je často nadlidský úkol. Jak proti virovým potvorám bojovat?

Pokud vám na rtu opar „vyskočí“, většinou si to vysvětlujete tím, že jste se napili z cizí skleničky, že jste ve stresu… Jenže za vaše problémy může slabý imunitní systém, navíc virem tzv. oparu prostého je nakaženo už od dětství 70 % lidí.

Ano, tato potvora je dlouho schovaná v nervových buňkách, než na vaše rtíky zaútočí. Většinou vás napadne ve chvíli, kdy je vaše tělo oslabené, po nadměrném slunění a v době, kdy vám chybí vitamíny. Nemusí rozhodně napadnout jen ret, ale také oblast okolo očí, hýždě nebo genitálie.

magazin.cz

 

Jestli vás opary trápí neustále, měli byste ze svého jídelníčku vyřadit (nebo alespoň omezit konzumaci) rýži, mandle, oříšky, čokoládu. Tyto potraviny totiž obsahují látky (bílkoviny bohaté na arginin), které vir zbožňuje. Dopovat byste se měli naopak rybami, mlékem, libovým masem, meruňkami, cibulí, avokádem nebo květákem. Vyplatí se zakoupit v lékárně kapsle, které všechny důležité vitamíny budou obsahovat (důležité je céčko a zinek). Zde vám také nabídnou speciální mastičky, které s opary zatočí.

Spolehnout se můžete ale i na přírodu – vaši imunitu posílí česnek, kysané zelí, zelený čaj. Kupujte si bylinky, například třezalku, ženšen. Jestli se vás opar ale už zmocnil, vyzkoušejte masti s výtažkem s mateří kašičky nebo teatree olej (u těchto preparátů ale musíte dobře vědět, zda na ně netrpíte alergií).

V žádném případě se nesnažte puchýřky propichovat a nechejte je raději zaschnout. Samy po deseti dnech odpadnou – opar je celou dobu velmi nakažlivý! A vy si ho přece nechcete zatáhnout na další místa na těle. A rozhodně se nelíbejte!

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!