Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Co všechno jsou lidé schopni vydržet

Hranice lidských možností se neustále posouvají. Někdy je lidé posunou až na těžko uvěřitelnou úroveň.

Ne vždy tak činí jen pro dobrý pocit z překonání sebe sama. Někdy nemají jinou možnost – jde o boj o holý život.

 

Maraton

Podle legendy byl řecký vojín Feidippides v roce 490 př. n. l. byl vyslán z Atén do Sparty pro pomoc a během dvou dnů uběhl tam a zpět 240 km, potom ještě zvládl přinést zprávu o vítězné bitvě Řeků nad Peršany z Marathónu do Atén a uběhl dalších 42 kilometrů. Není divu, že zemřel na vyčerpání. Podle místa, kde se vojenské vítězství odehrálo, byly závody v silničním běhu nazvány maraton.

magazin.cz

 

Beze spánku

Jedenáct dní nespal sedmnáctiletý americký student Randy Gardner a vytvořil tak světový rekord. Pomáhali mu přátelé, kteří jej všelijak bavili, a studené sprchy. V posledních dnech však nedokázal vykonávat ani nejjednodušší úkony a dostavily se i halucinace. Jakmile tento rekord pokořil, spal nepřetržitě čtrnáct hodin v kuse.

 

Horolezci

Za šílence byli považování Reinhold Messner a Peter Habeler, kteří v roce 1978 zdolali Mount Everest bez kyslíkových přístrojů. Atmosféra je na vrcholu Everestu tak řídká, že horolezcům hrozilo v důsledku špatného okysličení i poškození mozku. Nicméně oba výstup přežili ve zdraví.

magazin.cz

 

22 let samotky

Jawar Amer Sajád, irácký disident, se skrýval před Saddámovými policisty 22 let. Měl ve svém domě vyrobený miniaturní úkryt za falešnou zdí a opustil jej za celou dobu jen dvakrát, když musel zeď opravit. V úkrytu ústila studna, ze které čerpal vodu. Jídlo mu dodávala tajným otvorem matka. Život za zdí trávil od svých 27 let. Když opět vyšel do světa, bylo mu 49 let.

 

Deset týdnů na moři

Na vlnách moře prožil přes deset týdnů Steven Callahan. Jeho jachta se převrátila v Atlantském oceánu a on se zachránil ve člunu, do kterého mu však celou dobu tekla voda. Živil se rybami a jednoduchý přístroj pro navigaci si vyrobil z propisovacích tužek. Přežil dehydrataci, hladovění i útoky žraloků. Našli ho přesně po 76 dnech.

magazin.cz

 

162 metrů pod vodou

To je rekord ve volném potápění bez kyslíku. Löic Leferme se do tak úctyhodné hloubky dokázal dostat na jedno nadechnutí. K pomoci mu sloužilo jen kovové lano. V takové hloubce podle odborníků tlak vody stlačí plíce do velikosti pěsti. Plíce potápěčů jsou pro takové úkony zásobeny velkým množstvím krve, které je zachrání před kolapsem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1