Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Vlasy a nehty jako ukazatelé zdraví

Věděli jste, že podle kvality vlasů a nehtů je možno zjistit zdravotní stav? Pokud jsou v nepořádku vlasy, nehty, ale třeba také rty nebo pokožka, pravděpodobně trpíte nějakou chorobou, která se co nevidět projeví.

Této skutečnosti si všimli již staří Číňané a jejich poznatků se využívá dodnes. jak vypadají vaše vlasy a nehty? Co o vašem zdraví vypovídají?

Tradiční čínská medicína – to jsou léčebné postupy prověřené staletími. Mimo jiné zahrnuje například akupresuru, akupunkturu nebo různé masáže. Podle starého čínského učení jsou všechny orgány v lidském těle propojeny tak, že jeden orgán ovlivňuje druhý. Pokud je některý z nich v nepořádku, nefunguje tak, jak by měl, budou nás o tom informovat rty a kůže, hlavně však naše vlasy a nehty. Všímejte si tedy, jak vypadají. Když se vám bude zdát něco v nepořádku, zajděte si raději k lékaři. Ten vaše podezření potvrdí nebo vyvrátí.

magazin.cz

 

V ideálním případě jsou naše nehty světle růžové, slabě se lesknou a neměly by se lámat ani třepit.

• Pokud jsou vaše nehty lámavé nebo na nich objevíte zvláštní rýhy, zbystřete! Takový stav nehtů totiž může ukazovat na problémy s játry nebo se žlučníkem.

• Máte nehty prohloubeného tvaru tak, že připomínají mističky? Vaše nehty vás tímto tvarem upozorňují na hrozící lupénku nebo značí dokonce syfilis.

• Nehty, které vypadají jako hodinové sklíčko také nevěstí nic dobrého. S uvedeným tvarem nehtů jsou spojena plicní onemocnění. Zároveň takové nehty signalizují otravu mědí, arzenem nebo fosforem. Často mají nehty ve tvaru hodinového sklíčka také narkomani závislí na heroinu.

• Podélné rýhy na vašich nehtech prozradí celou řadu zdravotních potíží. Může se jednat například o nemoc žil, revma nebo nějaký již dlouho trvající zánět v těle.

• Hluboké dolíčky se na nehtech objeví při dlouhotrvajícím stresu nebo únavě. Nehty vám tak říkají, abyste se stresu vyhýbali. Ten totiž může být příčinou hned několika nemocí.

• Pokud nejsou vaše nehty zdravě růžové, ale naopak bledé nebo dokonce šedé barvy, máte v těle zřejmě nedostatek železa. Tento problém (jak nedostatek železa, tak šedá barva nehtů) se často objevuje u starších lidí.

magazin.cz

 

• Na žloutenku upozorňují velmi světlé až bílé nehty, které směrem k okraji tmavnou. Nehty, které modrají zase signalizují onemocnění plic. Žluté nehty značí přítomnost plísně, jejichž odstranění musí být opravdu důsledné.

• Někdy se na nehtech objeví bílé skvrnky. Ty neznačí žádnou chorobu, ale nabádají vás, abyste tělu doplnili vápník, zinek a vitamin B.

• Křehké a lámavé nehty nebo jejich třepení – to vše ukazuje na problém se štítnou žlázou. Často se jedná o její nesprávnou činnost.

 

A jak je to s vlasy? Zdravé vlasy jsou lesklé, pevné a husté. Pokud tak vaše kštice vypadá, zřejmě máte v pořádku i všechny orgány v těle. Když ale vlasy padají více než mají, lámou se, jsou slabé a suché nebo naopak příliš mastné, ukazují pravděpodobně na možné zdravotní problémy. Nejčastěji nás naše vlasy informují o špatné činnosti ledvin a močových cest.

Časté vypadávání vlasů je většinou spojeno se stresem. Když se vám povede stresu vyhnout, projeví se to i na vašich vlasech – přestanou padat a zesílí. Dlouhodobý stres však může způsobit trvalou ztrátu vlasů, což může mít na svědomí také špatná činnost štítné žlázy.

 

magazin.cz

 

Slabé vlasy, které se snadno lámou a roztřepené konečky zase doprovází cukrovku nebo problémy se slinivkou. Vlasy diabetiků totiž nejsou dobře vyživovány. Pokud člověk trpí cukrovkou, probíhá v jeho těle metabolismus tuků a cukrů jiný způsobem, než je tomu u zdravých lidí. Zároveň se změní vlastnosti bílkovin a kolagenu, což má za následek zhoršení kvality vlasů.

Podle čínské medicíny poukazují na zdravotní potíže také naše rty. Jakékoli odlišnosti od normy, tedy rty příliš rudé nebo třeba zbarvené do modra, suché a popraskané rty nebo dokonce krvácející rty značí problémy žaludku a sleziny.

Již při pouhém pohledu na své vlasy, nehty nebo rty tedy můžete poznat, zda vám nehrozí nějaké zdravotní komplikace. V mnoha případech se díky starým čínským postupům podaří odhalit choroby včas a zahájit léčbu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1