Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Víte, jaké sluneční brýle vám sluší?

Při výběru slunečních brýlí je praktické vycházet z pěti hlavních typů obličeje, které všichni dobře známe – kulatý, hranatý, trojúhelníkový, hruškový a oválný, přičemž poslední jmenovaný je považovaný za dokonalý.

Sluneční brýle tak zajistí nejen kvalitní ochranu před UV zářením a rizikem vzniku zánětu rohovky nebo šedého zákalu, ale stanou se i slušivým módním doplňkem.

Ať už ale máme obličej jakýkoliv, měli bychom při výběru slunečních brýlí dodržovat obecná pravidla, která platí pro všechny. Horní linie obruby by měla kopírovat linii obočí, neměla by přetahovat. Barva obruby by měla ctít barevnou typologii člověka. Někdy se uvádí, že by neměla být výrazně tmavší než je barva vlasů, ale samozřejmě, že to neplatí stoprocentně. I blondýnka si může za určitých okolností dovolit výraznou barvu obrub.

Velikost brýlí by dále měla kopírovat obličej a být v zákrytu se spánkovou a následně lícní kostí. Správná šířka nosníku je důležitá nejen pro pohodlí a správnou pozici brýlí, ale také kvůli elegantnímu „kopírování“ kořene nosu. A jak to všechno provést v praxi? Nejdříve prozkoumejte tvar svého obličeje a teprve pak vybírejte obruby. Ne naopak.

 

Hranatý obličej

Pokud se váš obličej vyznačuje hranatými, ostrými rysy, máte vystouplé lícní kosti, širokou čelist a hranatou bradu, vycházejte z hranatého typu obličeje, k němuž se hodí naopak oválnější brýle či zajímavé asymetrické obruby, které jakoby rozbijí geometrické tvary v obličeji a ten pak působí jemněji. Naopak se vyhněte hranatým, obdélníkovým obrubám – samozřejmě pokud nechcete cíleně podpořit ostré rysy.

magazin.cz

 

Kulatý obličej

Majitelé kulatých obličejů s podobnou výškou a šířkou, plnými tvářemi a zaoblenými liniemi mohou zase sáhnout po výraznějších, hranatých brýlích, které oblé proporce vyrovnají. Stejně tak mohou volit bezobroučkové brýle. Vyhnout by se měli kulatým obroučkám, které obličej ještě více zaoblí, takže brýle typu „lennonky“ si raději odpusťte. Pozor si rovněž dejte na příliš velké brýle, ale i na malé obroučky, které by mohly tlačit na tvář, čímž obličej ještě více „nafouknou.“

magazin.cz

 

Trojúhelníkový obličej

Širší partií v horní části a postupně se zužující směrem k bradě se vyznačuje trojúhelníkový typ obličeje. Zde je opět vhodné sáhnout po jemnějších obrubách, ne příliš výrazného tvaru. V tomto případě můžete pracovat i s ohraničením obrub – výrazná horní linka bez spodního okraje by rozšířila již tak výrazné partie horní části obličeje, proto volte spíše opačnou variantu.

magazin.cz

 

Obličej ve tvaru hrušky

Zajímavý je rovněž hruškovitý tvar obličeje, který má užší partie ve spánkové části a naopak širší lícní kosti a výrazné tváře. Pokud se v tomto typu obličeje poznáváte, vyzkoušejte opět trik s obrubami, tentokrát však se zvýrazněnou horní linií, která tak zvýrazní i horní obličejovou část. Dolní obruba by měla být nenápadná, vhodná je tzv. vázaná obruba, kde jsou skla ze spodní části navázána silikonem.

magazin.cz

 

Oválný obličej

Pokud disponujete oválným obličejem, můžete si gratulovat, hodí se k němu téměř vše. Omezení jsou daná spíš osobním vkusem a již zmiňovaným barevným typem nositelky či nositele.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!