Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nesmrtelné balerínky

Ortopedové nad botami s absencí podpatku a pevné podrážky lomí rukama, nicméně balerínky a jim podobné boty se na výsluní zájmu hřejí už řadu let.

Elegance, lehkost, křehký ženský půvab, všechno tohle dohromady zaručuje, že v módě budou i v letošní sezóně.

Jak už to tak v módě bývá, většina „novinek“ má své předchůdce v historii odívání. V cestě za módou nízkých dámských střevíčků bez podpatků se ovšem stačí vrátit zpátky jen o dvě století. Zatímco dvorská móda baroka a rokoka obula do střevíců na středně vysokých podpatcích dokonce i muže, následující období zavrhlo všechny mohutné, přezdobené a okázalé projevy aristokratického stylu. Revoluční Francie a po ní další evropské země se inspirovaly jednoduchou elegantní módou antiky. A tehdy dámy k lehkým vzdušným šatům bez rukávů obuly i jednoduché střevíčky bez podpatků. Střevíčky z jemné kůže nebo látky byly vpředu vykrojené a upevňovaly se k noze vázáním podobně jako antické sandály. Jejich obliba zůstala i v dalším období.

magazin.cz

 

Romantismus 19. století učinil z ženy hrdinku románů a lyrických básní. Tento literární směr našel svůj výraz i v módě. Na ženách byla obdivována jejich jemnost, křehkost – a samozřejmě mravopočestnost. I když životní praxe byla trochu jiná, móda tento ideál posilovala. Ke slovu tak znovu přišly šněrovačky, spodničky, krajky, lokýnky a další atributy „ženskosti“. Kontrastem k mohutným rukávům a ještě mohutnějším sukním byl útlý pas a „jemná nožka“. Dlouhé sukně romantických šatů se trochu zkrátily, takže poskytovaly pohled na lem krajkových spodniček a odhalily nohy ke kotníkům oděné v bílé punčochy. Díky tomu můžeme na módních kresbách té doby sledovat různé varianty „balerínek“.

magazin.cz

 

Zatímco na začátku 60. let dvacátého století se manekýny a ženy vyznávající „haute couture“ trápily chůzí na vysokých jehlových podpatcích, mladé dívky vyběhly do ulic i do tanečních síní právě v balerínkách. Bylo to elegantní a pohodlné a změna na sebe logicky nenechala dlouho čekat. Výraznou měrou k ní přispěla i revoluce v módě. Punčochy a podvazkové pásy nahradily elastické punčochové kalhoty výrazných barev a vzorů. A k nim se výborně hodily právě jednoduché elegantní lodičky na velmi nízkém podpatku. Navíc už se nemusely upevňovat k noze pentlemi, všitá guma na okrajích nebo na nártu držela balerínky pevně na noze. Tento druh střevíčků se ukázal jako velmi praktický – takřka univerzální. Hodil se stejně dobře k sukním jako ke kalhotám, v balerínkách se dalo jezdit na skútru i tančit rock-and-roll.

magazin.cz

 

Proto je obuly nejen mladé dívky, ale i praktické ženy. Vždyť i za nákupy se v nich dalo spěchat rychleji než „na jehlách“. A když se pak v balerínkách ukázala Audrey Hepburn, nebylo pochyb, co si budou ženy obouvat. Obliba balerínek zůstala dodnes, vlastně ještě vzrostla. Spousta současných modelů je náležitě ozdobených: koženými květy, stuhami, kamínky, jedním nebo více pásky přes nárt nebo kolem kotníků. Hodí se ke každému oblečení, a když si trochu pohlídáte styl, tak i téměř ke každé příležitosti.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!