Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Módní ikona Coco Chanel

Coco Chanel – žena, která se stala takřka přes noc módním vzorem 20. století. Kdo ale byla vlastně tato dáma? Podle všeho vystřídala za svůj život několik milenců a byla dokonce kolaborantkou!

Coco Chanel (vlastním jménem Gabriele Bonheur Chanel) přišla na svět dne 19. srpna v roce 1883 ve francouzském Saumuru. Narodila se jako páté nemanželské dítě. V roce 1895 zemřela Coco matka, o ní a její sourozence se pak staral otec, který pracoval jako podomní obchodník. Gabriele tak se svými sourozenci žila na tržištích v západní Francii. Otec brzy přestal starost o rodinu zvládat a rozhodl se syny poslat za prací na farmu, dcery putovaly do sirotčince ve městečku Aubazine. Zde Gabriele zcela opuštěná prožila celé období dospívání. Jenom v létě mohla jezdit za svými tetami Adrienne a Louise. Právě teta Louise naučila Gabriele šít a vytvářet zajímavé a originální kousky oblečení či nejrůznější doplňky.

V klášterním sirotčinci strávila Gabriele dlouhých sedm let. V osmnácti letech ji čekalo důležité rozhodnutí – buď se stane jeptiškou, nebo ze zařízení odejde. Po domluvě se svou tetou se Gabriele rozhodla pro klášterní školu Notre-Dame v Moulins. Zde strávila dva roky.

magazin.cz

 

Brzy začala Gabriele pracovat jako švadlena v pánském krejčovství. Majitel podniku byl s budoucí módní ikonou spokojen, jako švadlenka byla velmi šikovná. Protože byla Gabriele také pohledná, chodili za ní do obchodu vojáci a důstojníci, kteří sídlili v Moulins. Později už se svými nápadníky chodila mladá švadlenka do místních kabaretů, kde se jí zalíbilo. Netrvalo dlouho a Gabriele začala sama vystupovat jako amatér v krátkých pauzách mezi jednotlivými vystoupeními. Podle písně, kterou často zpívala, dostala také svou přezdívku. Skladba se totiž jmenovala Qui qu’a vu Coco. V písni se dozvídáme o ztraceném psíku jménem Coco. Jméno psa si pak Gabriele zvolila jako svou přezdívku.

V kabaretech si Coco všiml mladý důstojník jménem Etienne Balsan, který byla mimo jiné také nadšeným sportovcem a milionářem milujícím život v luxusu. V té době bylo Coco jedenadvacet let a stala se milenkou bohatého důstojníka. Vůbec jí přitom nevadilo, že Balsan už jednu milenku měl. Coco byla spokojená, Balsan jí dostal z chudoby na vrchol společnosti a zanedlouho už nemusela pracovat jako švadlenka. V této době se začala Coco také chovat poněkud výstředně.

V létě roku 1909 šla Coco se svým bohatým milencem na dostihy, kde všechny přítomné šokovala. Nepřišla totiž v šatech jako ostatní dámy, ale oblékla si kalhoty, pánské sako a na krk si uvázala kravatu. Pro tuto příležitost si také sama vyrobila originální slamák. Takto pronikla Coco do světa módy. V Balsanově apartmá pak navrhovala a vyráběla klobouky pro přítele. Jediné, co jí chybělo k podnikání, byly finance.

Brzy přišel do života Coco nový muž. Jmenoval se Arthur Capel, přezdívaný Boy. Tento muž pomohl Coco v její nové profesní kariéře. Ačkoliv byl Capel již starší pán, rozhodla se Coco opustit Balsana a odjela za svým novým ctitelem do Paříže. Za rok se Coco i s Capelem za Balsanem vrátila. Oba muži poskytli Coco peníze na vůbec první podnik, a to obchod s klobouky na Rue Cambon. Obchod se stal oblíbeným módním podnikem zejména proto, že návrhy vynikaly jednoduchostí a praktičností. Coco navrhla něco nového a moderního, ženy se tak začaly oblékat elegantně a prakticky zároveň.

magazin.cz

 

V roce 1913 pomohl Capel Coco otevřít nový obchod. Byl to její první butik s módou, už se v něm neprodávaly pouze klobouky. Módní kolekce Coco Chanel měla velký úspěch. Do města Deauville v jižní Normandii totiž jezdili na dovolenou hlavně lidé vyšších společenských vrstev a Coco se dostala na vrchol společnosti. Stala se první ženou, která začala navrhovat kolekci oblečení pro ženy.

Kupodivu i v době první světové války slavila Coco Chanel úspěch. Ženy ve válečných dobách plných bídy potřebovaly pohodlné a pracovní oblečení. A právě to nabízela Coco Chanel. Ta také přišla v době války s novu žerzejovou kolekcí dámského oblečení. Žerzej byla totiž dobře dostupná vlněná tkanina, z níž bylo běžně vyráběno pánské spodní prádlo. Materiál si brzy oblíbily i ženy.

V roce 1918 se Coco Chanel dozvěděla, že se chce Capel oženit s dcerou jednoho bohatého anglického aristokrata. Coco sice neustále udržovala s Capelem milenecký vztah, mrzelo ji však, že se o něj musí dělit. Capela totiž milovala a nechtěla být jenom jeho milenkou. O rok později přišla pro Coco další rána – Capel zemřel při dopravní nehodě. Tehdy se Coco naštvala na všechny z vyšší společnosti, jak sama řekla: „Všichni ti s modrou krví, co nade mnou ohrnovali nos, se jednou budou plazit u mých nohou.“Coco se snažila dostat do vyšších společenských vrstev a donutit lidi, aby si jí vážili. Proto si také vymýšlela historky o svém původu. Svůj obchod otevřela v nových, luxusnějších a větších prostorách. Brzy všichni bohatí, slavní a vlivní lidé nosili modely od Coco Chanel. Cestu do vyšší společnosti otevřeli Coco také muži, se kterými udržovala milenecký vztah. Na počátku dvacátých let byla například milenkou ruského hudebního skladatele Igora Stravinského, později se také stýkala s nejbohatším mužem Anglie, s vévodou z Westminsteru.

magazin.cz

 

Ve dvacátých a třicátých letech určila Coco Chanel nový styl dámské módy. Také se  stala vzorem emancipovaných žen v meziválečném období. Pak ale přišla druhá světová válka.

S příchodem druhé světové války Coco zavřela svůj dům s módou. Provozovala dále jen parfumérii, kam chodily nakupovat ženy nacistických důstojníků. Večer pak samotnou Coco navštěvovali nacističtí velitelé. Tehdy se také již šestapadesátiletá Coco Chanel seznámila s Hansem Güntherem von Dicklage. S tímto nacistickým důstojníkem a špionem se Coco poprvé zapojila do spiknutí. Brzy vznikl plán tajné operace Modelhut. Coco prý měla nalákat Winstona Churchilla na schůzku, kde by ho už ostatní přesvědčili k podepsání míru výhodného pro Němce. Plán však nevyšel.

Po válce byla Coco Chanel obviněna z kolaborace s nacisty. Brzy byla však propuštěna na svobodu, sama se nikdy ke spolupráci s nacisty nepřiznala. Z Paříže odjela za svým milencem Hansem Güntherem do Švýcarska. Dále sledovala francouzskou módu a neměla z ní zrovna radost. V roce 1947 přišel s kolekcí dámské módy Christian Dior. Ženy tak začaly nosit sukně s volánky a jinými detaily. To byl opak toho, co pro ženy navrhovala Coco Chanel.

Ve svých jednasedmdesáti letech se rozhodla Coco Chanel vrátit do světa módy. Její módní přehlídka v Paříži jí však úspěch nepřinesla. Alespoň ne v Anglii a Francii. Naopak Američanům se jednoduchý a elegantní styl Coco Chanel zalíbil. Brzy její modely začaly nosit i francouzské ženy a z Coco se stal idol. V šedesátých letech již byla značka Chanel známá po celém světě.

Ačkoliv byla Coco Chanel slavná, nebyla šťastná. Žila sama, nikdy se neprovdala a neměla děti. Ke konci svého života byla osamělá Coco závislá na morfinu. V lednu 1971 módní ikona zemřela.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!