Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Čtyři barevné typy: Který je ten váš?

Jaro, léto, podzim a zima – čtyři roční období, ale také čtyři barevné typy. Že jste o tom nikdy neslyšeli? Nevadí. V tomto článku se dozvíte, do jakého barveného typu patříte a jaké barvy se k vám tedy hodí.

Jarní typ

Jak vypadá takový člověk patřící k jarnímu typu? Většinou platí, že ho můžete poznat podle specifického broskvového odstínu pleti. Přírodní barvu vlasů pak mají jedinci jarního typu kaštanovou, slabě zrzavou nebo třeba s odstínem zlatavé. A co barva očí? K jarnímu typu patří oči zelené, modré, šedozelené, tmavě nebo zlatavě hnědé.

Každému barevnému typu sluší něco jiného. Jarním typům podle názoru stylistů moc nesluší oblečení v nepřirozených barvách. Lichotit jim naopak budou jemné a světlé barvy, jako je třeba broskvová, lososová, korálová, hrášková, tyrkysová, mentolová, šedomodrá nebo barva slonovinové kosti. Úplně nevhodná je černá a ostře bílá barva. Jako šperky se k jarnímu typu hodí ty, které vhodně kombinují kameny přírodních barev.

Stylisté také radí, jak se podle svého barevného typu správně nalíčit. Make-up by tedy měl být  v jemných pastelových barvách, třeba fialová, mentolová nebo meruňková. Rtům pak bude lichotit oranžová, třešňová či korálová.

 

magazin.cz

 

Letní typ

Při charakteristice letního typu začneme opět barvou pleti. Stylisté pleť letního typu popisují jako jemnou a chladnou, zabarvenou do růžova. Co se vlasů týče, pojí se s tímto barevným typem odstíny blond, platinové a tmavě hnědé. Nyní přejděme k očím. Jedinci patřící k letnímu typu nemají zpravidla výraznou barvu očí. Častá je šedomodrá, světle modrá, světle zelená, modrá nebo ořechový odstín.

A jaké barvy letnímu typu sluší? Ideální jsou modré a růžové odstíny. Konkrétně jsou pro letní typ vhodné barvy, jako je šeříková, starorůžová, kouřově modrá, citronová, modrozelená nebo vanilková. Vhodnými doplňky jsou pak šperky ze stříbra, platiny nebo bílého zlata, které mohou být doplněny třeba perlami. Z drahých kamenů se k letnímu typu hodí opál, achát, nebo třeba akvamarín.

Dámy patřící k letnímu typu by měly volit jemný a spíše chladný make-up. Vhodně je zvýraznění očí nebo rtů. Sáhněte proto po lesku na rty a očních stínech v šedých, pastelových a stříbřitých odstínech.

magazin.cz

 

Podzimní typ

Pro podzimní typ jsou charakteristické teplé odstíny pleti. Vlasy pak mají lidé tohoto typu zpravidla zlatavě hnědé, mrkvově zrzavé, dále medový odstín blond nebo měděné. K podzimnímu typu patří velmi výrazné oči, a to barev, jako je zelená, modrá, zlatavě hnědá nebo olivová.

Barvy oblečení a doplňků by měly být podzimní, tedy takové, které má listí spadané ze stromů v tomto ročním období. K tomuto typu se tedy hodí žlutá, khaki, kaštanově hnědá, mechová, hráškově zelená, hnědá, dále také myší šeď nebo teplá fialová. A jaké je vhodné zvolit šperky? Nejlépe ty, které jsou vyrobené z přírodních materiálů, tedy například z kůže, ze dřeva, z jantaru, mědi, bronzu, zlata.

Make-up stylisté doporučují spíše lehký a decentní. Rtěnka je vhodná zbarvená do hněda, k očím se pak hodí zlatavé, šedavé či fialové oční stíny.

magazin.cz

 

Zimní typ

K zimnímu typu patří jedinci jak s tmavším odstínem pleti, tak s porcelánově bledou pokožkou. Poznávacím znamením typu jsou pak tmavé vlasy. Ty mohou být kaštanově hnědé nebo třeba havraní černé. Podobně jako je tomu u podzimního typu, i k zimnímu patří výrazné oči, a to modré, ostře zelené, modrozelené, nafialovělé, tmavě hnědé a černé.

A co takovému zimnímu typu sluší? Jeho barvami jsou kontrastní výrazné odstíny. Vhodné jsou třeba kombinace černé s neonově růžovou, bílou, ostře modrou, fialovou, lahvově zelenou či třešňovou. Co se k tomuto typu opravdu nehodí, to je hnědá barva. Šperky jsou pak nejlepší extravagantní a výrazné, ze stříbra, zlata či platiny doplněné výraznými barevnými kameny.

 

Co se líčení týče, ženy patřící k zimnímu typu by měly volit rtěnku výrazně rudou nebo růžovou. Očím pak bude lichotit jemné zvýraznění barvami světle modrou, chladnou mentolovou, růžovou či kouřovými odstíny.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!