Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ovocná kosmetika

Účinná a levná kosmetika? Že to není možné? Ale ano, spolehněte se na kouzelné účinky ovoce!

Ovoce je bohatým zdrojem celé řady vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto je pro nás nejen zdravé, ale také dokáže udělat divy s naší pletí i s vlasy. Ovoce tedy s chutí konzumujte, připravte si z něj lázeň nebo třeba pleťovou masku.

 

Banán

Banán je bohatý na minerály, hlavně na draslík a hořčík, dále vitamíny A, B a K a ovocné kyseliny. Dokáže na nás působit také jako antidepresivum. Unavené pleti pak poskytne potřebnou vláhu a sílu, poškozené vlasy regeneruje. Banán také může být dobrou pomocí pro pleť vysušenou opalováním na slunci.

magazin.cz

 

Pleťová maska pro suchou a citlivou pleť

Se suchou a citlivou pokožkou si poradí banánová maska. Stačí banán rozmačkat, smíchat s polévkovou lžicí kysané smetany, tvarohu a s jedním vaječným žloutkem. Tuto směs pak naneste na obličej, nechte dvacet minut působit a omyjte teplou vodou.

 

 

Avokádo

V tomto ovoci najdeme velké množství antioxidantů a zdraví prospěšných tuků. Naše tělo pročistí, protože ho zbaví toxinů, látek zanášejících buňky, a to i ty vlasové a pleťové. Avokádo pak může dokázat to, že se tyto buňky rychleji obnoví a omladí. Regenerační schopnost avokáda se projeví i na našich nehtech, u žen po menopauze zase u unavené pleti.

 

Kúra na poškozené vlasy

Plod rozkrojte, vydlabejte a rozmačkejte. K tomu přidejte lžičku medu a olivového oleje. Pak naneste na vlhké vlasy, zabalte do igelitu a po půl hodině opláchněte a umyjte šamponem.

 

Hroznové víno

V tomto ovoci najdeme látku s názvem resveratrol, která dokáže buňky v našem těle ochránit před škodlivými látkami. Dále je hroznové víno zdrojem kyseliny linolové. Ta je mimo jiné i součástí horní vrstvy kůže. Naše pokožka proto bude díky tomuto ovoci přirozeně vlhká a vrásky se vyhladí.

magazin.cz

 

Pleťový peeling

Stačí rozmačkat několik kuliček hroznového vína a vmasírovat na obličej. Na suchou pleť je pak vhodné přidat ještě kysanou smetanu.

 

Mango

Tropické mango je bohatým zdrojem vitamínu C, E a betakarotenu. Díky této kombinaci ho můžete jako kosmetiku použít místo botoxových injekcí. Avokádo totiž dokáže likvidovat špatné volné radikály, které stojí za vznikem vrásek, pigmentových skvrn či povadlé kůže. Díky obsahu manganu a mědi je naše pleť zdravá a přirozeného vzhledu. Dalším výborným účinkem manga je ten zabraňující vypadávání vlasů.

 

Maska proti únavě

Mango rozmačkejte na kaši. Do ní přidejte vaječný žloutek, lžičku bílého jogurtu a pár kapek citronové Šťávy. Kaši rozetřete na obličej a krk a po dvaceti minutách opláchněte vlažnou vodou. Vaše pleť získá zpět svěží vzhled a zmizí známky únavy.

 

Hruška

Hruška se dobře vypořádá s akné, hydratuje pokožku a ochraňuje ji před poškozením slunečními paprsky. Také má regenerační a vyhlazující schopnost, a to díky obsahu minerálů, draslíku a vitaminů A, B a C. Stejně jako mango zajišťuje pleti přirozený jas a zbarvení. Další skvělou schopností je to, že hruška naše buňky nastartuje k samostatné a přirozené obnově. Rázem tak můžete omládnout o pár let.

magazin.cz

 

Maska na suchou pleť

Se suchou pokožkou se snadno vypořádá jednoduchá pleťová maska. Nastrouhanou hrušku smíchejte se lžičkou olivového oleje a medu. Směs nechte asi dvacet minut působit na obličeji a pak pečlivě opláchněte.

 

Jablko

Jablko je zdrojem pektinu, látky pro regeneraci lámavých a suchých vlasů. Jablečná šťáva pomůže k omlazení a oživení unavené pleti, jablečný ocet zatočí s akné. Přidat ho můžete i do koupele pro zvláčnění pokožky.

 

Maska pro svěží vzhled

Nastrouhaná jablka smíchejte s horkým mlékem, nechte chvíli stát, ale ještě teplé aplikujte na obličej. Nechte asi čtvrt hodiny působit a pak smyjte. Pleť tak zbavíte unaveného vzhledu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!