Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Módní návrhářka Mary Quant: Zrození minisukně

Stejně jako byla hudba 60. let ve znamení Beatles, tak byla móda spojena se jménem Mary Quant. Díky této ženě se Londýn ocitl na módní mapě světa a dívky našly nový styl.

Mary Quant se narodila 11. února 1934 v Kentu v Anglii. Během studia na výtvarné škole Goldsmith College se seznámila se svým manželem. Spolu měli později syna Orlanda. Roku 1963 zvítězila v prvním ročníku soutěže Šaty roku, kterou organizovalo anglické Muzeum módy. O tři roky později se stala držitelkou Řádu Britského impéria za služby v módním průmyslu.

V logu své firmy měla Mary kopretinu. Touto květinou také zdobila své oblečení, později také bytové doplňky. Ať již Mary minisukně vymyslela či nikoliv, v 60. letech je nosila snad každá žena. Podle zprávy z roku 1967 od Daily Mirror nosily vůbec nejkratší minisukně ženy v Praze.

O autorství minisukně se dodnes vedou debaty. Uvažuje se např. o francouzském návrháři jménem André Courréges, mezi odborníky však vyhrává Mary Quant, a to také z toho důvodu, že v její rodné zemi Anglii zažívali mladí na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století revoluci.

Stačilo, aby Mary Quant dodržovala svá slova, tedy to, že dobrý módní návrhář musí být schopen zachytit ducha doby a přenést ho do stylu oblékání dříve, než okolí začne cukat konečky nervů. Mary si pro svou módu vybrala ten správný okamžik.

Tehdy počínala éra krátkých sukní, dlouhých nohou, chlapeckých účesů, štíhlých postav, plochých hrudníků, výrazných očí a školáckého dívčího vzhledu. Zkrátka něco na způsob modelky Twiggy. Mary byla také štíhlá a mladistvého vzhledu. Její móda se skládala z toho, v čem se cítila pohodlně. A tak se Mary Quant stala autoritou.

V 60. letech zkrátila Mary sukně svých modelů vysoko nad kolena.  To byl pro tehdejší společnost šok. Se svým manželem Alexanderem Plunke-Greenem byla vedoucí butiku v Chelsea na King’s Road, který nesl název Bazaar. Mířící klientela byla hlavně z řad student a bohémů. Jak sama Mary později přiznala, právě dívky na King’s Road skutečně vynalezly mini sukně. Jim návrhářka šila šaty, ve kterých se mohly pohodlně pohybovat, běhat, skákat a podobně. Zkrátka se bavit. Zákaznice si pak přály stále kratší a kratší sukně.

 

magazin.cz

 

Bazaar si velmi rychle oblíbily mladé Londýňanky. Také prakticky nešel přehlédnout. Jeho výloha byla plná dekorací ve stylu pop-artu a psychodelicky barevných předmětů. V Bazaaru pak vždy zněla muzika. Nejprve zde Mary nabízela to, co sama jinde koupila.

Vše se změnilo v roce 1955, kdy si při otevírání svého butiku Mary oblékla vlastnoručně ušité pyžamo. Tehdy se Mary objevila i na stránkách renomovaného časopisu Harper’s Bazaar. A oficiálně se stala návrhářkou.

Mary nebyla ani vyučenou švadlenou, sama se učila šít po večerech. Vystudovala školu výtvarného zaměření. Mary nikdy nemohla najít návrháře, který by splnil její představy mladistvého stylu. Tak začala oblečení navrhovat sama. Svou módou chtěla vystihnout trend mládeže, který představovaly vinylové desky, espresso bary a jazzové kluby.

Ještě v průběhu 50. let nevyšly ven některé ženy bez klobouku a rukaviček. Mladá generace to však razantně odmítala, stejně jako celou řadu dalších zásad. A tak to udělala i Mary Quant. Na kalhoty si klidně oblékla satén či samet, šaty měla třeba z krajky. Samozřejmostí byly zářivé barvy a kontrastní odstíny. Mary je mimo jiné autorkou bílého plastového límce, který se dal připevnit prakticky k jakémukoli oblečení, a tak byl člověk vždy originální. Z PVC pak Mary ušila plášť nebo holínky na nízkém podpatku. Ty si klidně obula i k minisukni. Ráda nosila barevné punčocháče, propagovala kalhotové kostýmy, pouzdrové šaty s geometrickými vzory a krátké kalhoty, tzv. hot pants.

V polovině 60. let se Mary objevila s krabičkou make-upu v pestrých barvách. To vše se navíc vešlo do každé kabelky, které také sama navrhovala. Její kabelky byly opatřeny dlouhým popruhem pro zavěšení přes rameno.

 

magazin.cz

 

Mladá děvčata kopírovala i účes Mary. Ten měl geometrický tvar a jeho autorem byl kadeřník Vidal Sasoon. Svůj účes vnímala Mary jako jakýsi protipól ke svým minisukním.

Oblečení od Mary chtěly filmové hvězdy i přítelkyně samotných Beatles. Modelka Patti Boydová měla dokonce na svatbě s Georgem Harrisonem šaty z dílny Mary Quant. I přesto Mary měla oblečení cenově dostupné pro všechny, ne jenom pro slavné a bohaté. A tak vznikla konfekce Ginger Group.

Roku 2000 se vzdala matka minisukně Mary Quant pozice designové ředitelky své firmy, kterou později koupili Japonci. Mary je však dodnes legendou. Podobně jako slavná Coco Chanel zavedla novou éru oblékání a změnila svět žen v 60. letech. Tytam byly bohaté a vážné paničky, na scéně se objevily veselé dívky bez starostí. Nastoupila éra bezstarostného mládí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!