Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kosmetika rovnou z přírody

Dnes je snadné vyřešit jakýkoliv kosmetický problém. Stačí si jen vybrat z celé řady na trhu nabízených přípravků ten, který vám nejvíce vyhovuje.

Než utratíte (často nemalé) peníze za nějaký „zázračný“ kosmetický produkt, vyzkoušejte dary přírody. V oblasti kosmetiky můžete využít koření, bylinky, ovoce nebo zeleninu. A mnohdy vám zaručí daleko lepší výsledek než luxusní kosmetické výrobky.

 

Jahody

Jahody jsou bohaté na vitamíny a minerály. Známé jsou jejich antioxidační schopnosti, díky kterým jsou tyto červené plody prospěšné celkově pro náš organismus, naší pokožku a vlasy. Jahody se uplatní v kosmetice zejména díky obsahu kyseliny salicylové. Ta má schopnost odstraňovat nečistoty a odumřelé buňky v pórech. Pokud vás trápí pigmentové skvrny, sáhněte právě po jahodách, které vaší pokožku zvládnou zesvětlit. Proto pomáhají i v případě spálení pokožky při pobytu na slunci. Použijte jahodové listy, ty vylouhujte ve vodě, kterou pak vychladlou potírejte na kůži.

 

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej je zdrojem vitamínu E, který zaručuje ochranu a regeneraci pokožky. Pro naši pleť tak slunečnicový olej může představovat zklidnění a výživu. Uplatní se i při čištění a hydrataci problematického typu pleti. Slunečnicový olej pro vás představuje pomoc v případě, že vás trápí akné. Také při péči o vlasy můžete sáhnout po tomto oleji. Pokud trpíte na lupy, vmasírujte ho do pokožky hlavy. V případě roztřepených konečků je v oleji přímo máčejte.

magazin.cz

 

Med

Med má prokazatelné antiseptické a hydratační účinky. Posiluje pokožku a zvyšuje zároveň její obranyschopnost. Také dokáže urychlit hojení problematického akné i menších ran. Celkově umí zlepšit vzhled pokožky.

 

Čaj

Zelený a bílý čaj jsou známy svými protizánětlivými účinky. A ty se právě mohou uplatnit také v boji proti procesu stárnutí pleti. Čajové listy jsou bohaté na kofein, vitamín C, beta-karoten, antioxidanty a polyfenoly. Proto čaj posiluje krevní oběh, což má mimo jiné za následek posílení pevnosti a struktury pokožky. Zelený čaj také umí navrátit vlasům zdravý lesk. Uvařte si šálek silného zeleného čaje a po vychladnutí čaj vetřete do vlasů. Po deseti minutách vlasy opláchněte vlažnou vodou.

 

Citrusové plody

Citrusy, respektive jejich slupky, obsahují esenciální oleje, které mají schopnost detoxikovat pokožku a sjednotit tón pleti. Citrusové plody také dokáží úspěšně bojovat s mastnou pletí.

magazin.cz

 

Oves

Oves má skvělé antioxidační a protizánětlivé účinky. Využít ho můžete například při čištění pleti jako přírodní peeling, který spolehlivě odstraní z kůže odumřelé buňky. Oves je také pomocníkem v případě poraněné, suché nebo ekzematické pokožky.

 

Přeslička

Přeslička prospívá naší pokožce díky obsahu celé řady minerálů a živin, z nichž lze jmenovat například mangan, železo nebo vápník. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pokud se spojí síla přesličky a olivového oleje, vznikne prostředek podporující růst a pevnost nehtů.

 

Ocet

V kosmetice využijete ocet jablečný. Ten zklidňuje podrážděnou a zarudlou pokožku. Pomáhá také v boji proti akné.

magazin.cz

 

Skořice

Skořice je proslulá svými antioxidačními vlastnostmi. Má schopnost prokrvit pokožku. Dopomůže vám k výrazným rtům, pokud si z ní a vazelíny vyrobíte balzám na rty. Ten pak nechte na rtech chvíli působit a poté důkladně smyjte.

 

Rozmarýn

Pokud chcete dopřát regeneraci svým poškozeným vlasům, připravte si rozmarýnový čaj. Ten nechte vychladnout a oplachujte jím své vlasy. Tuto proceduru bystě měli provádět opakovaně. Výsledkem budou zdravé vlasy plné lesku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!