Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Podpatky: Pro a proti

Boty na podpatku si oblíbily již ženy ve starověkém Egyptě. Dnes si je některé obouvají třeba denně. Časté nošení bot na podpatku však může ženám spíše uškodit.

Z estetického hlediska mají boty na podpatku svá pozitiva. Opticky dokáží prodloužit a zeštíhlit nohy. Dodávají zkrátka svým nositelkám eleganci, ženskost a smyslnost.

Některé ženy nosí boty na podpatku, aby si dodaly sebevědomí. Rázem jsou totiž o pár centimetrů vyšší, zároveň sebevědomější a cítí se více atraktivní. Chůze v takových botách pak také působí hezky. Žena získá správné držení těla.

magazin.cz

 

Ovšem časté nošení bot na vysokých podpatcích má i svá negativa. Dámy, pokud si takové boty obouváte každý den a nosíte je navíc od rána do večera, hrozí vám zdravotní komplikace. Pro páteř je velmi obtížné udržet rovnováhu, když máte na nohou boty na vysokém podpatku. Kromě páteře také značně trpí bedra, kyčle, kotníky a kolena. Dámy často ani nespojují bolesti zad se svou obuví, což je chyba.

Mnohdy dlouhodobé nošení bot s vysokými podpatky působí negativně na udržení těla. Snadno dojde k napětí zádových svalů a přetížení kloubů dolních končetin. Pokud ženy špatně zvolí obuv, brzy se objeví bolesti kloubů, oslabení vazů a svalů dolních končetin, zhroucení klenby či deformace chodidla.

Boty na podpatku by neměly vůbec nosit těhotné ženy a ženy s nadváhou. Při chůzi na vysokých podpatcích se celá váha totiž přenese na špičku chodidla, což by mělo ve zmíněných případech za následek deformaci chodidla a prstů. Navíc u těhotných žen dochází k hormonálním změnám, které mají na svědomí také změnu elasticity vazů. Tím se zvyšuje riziko úrazů v nevhodně zvolené obuvi.

magazin.cz

 

U žen, které nosí denně boty na podpatku, se zvyšuje riziko vzniku artrózy a otoků. Zároveň se zhoršuje postupně hybnost kloubů.

Při chůzi na vysokých podpatcích existuje riziko úrazů. Ať už se jedná o vymknutý kotník (mimochodem celkem časté zranění) nebo třeba o narušenou achilovku. Většinou je na vině nezpevněné svalstvo nohou a nevhodně zvolená obuv.

Dámy, ať už nosíte boty na podpatku každý den, nebo jenom občas, myslete vždy zejména na své pohodlí. V botách byste rozhodně neměly trpět, musí vám zkrátka sedět.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1