Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Modré lodičky / foto: shutterstock

Vysoké podpatky – proč vznikly a jaká je jejich historie?

Pro někoho neodmyslitelný doplněk ženské elegance, pro jiné těžko pochopitelný nesmysl, který nemá praktické využití. Jak vznikl tento typ obuvi a kam se poté rozšiřoval?

Vysoké podpatky zdánlivě postrádají jakýkoliv smysl. Chodí se na nich hůře, nejsou pohodlné, běžet v nich je nemožné, ničí podlahy, lámou se a mohou snadno přivodit pád. Přesto vznikly a postupně se rozšířily do celého světa. Důvodem není pouze to, že v nich ženy vypadají vyšší a sebevědomější, nebo to, že se většině mužů líbí ženská chůze na nich. V dřívějších dobách měly i ryze praktický důvod nošení.

Podpatky ve starověku

Sice se tehdy nejednalo o podpatky v dnešním slova smyslu, nicméně už tehdy byly nepohodlné a těžkopádné. Jsou vyobrazeny už na malbách starověkého Egypta, někde z roku 3500 před naším letopočtem. Nosili je muži i ženy, pravděpodobně k různým obřadným příležitostem. Mimo to se používaly u egyptských řezníků, kteří se tím nešpinili od krve a vnitřností mrtvých zvířat, mezi kterými chodili.

Ve starověkém Řecku se používaly boty na nepříliš vzhledném dřevěném kopytu v herectví a nazývaly se Kothorni. Čím důležitější byla herecká role, tím vyšší Kothorni zpravidla herec měl. Bylo to praktické pro diváky, umělci byli lépe vidět. Ovšem mimo jeviště se tyto boty nijak nenosily, možná i proto, že v sobě neměly špetku elegance a působily spíše jako chůdy.

Stejně tak se vyvýšená obuv užívala ve starověkém Římě. Ovšem postupem času, jak se římská společnost stávala více uvolněnou a postupně morálně degenerovala, vysoké podpatky se poprvé objevily na ženách – kurtizánách, jakmile se stala prostituce legální. Důvod byl ten, že byly více vidět a též se odlišovaly od počestných žen pro potenciálního klienta. Stále se ale jednalo o poměrně zvláštně vypadající dřevěné špalky, na kterých byla přidělaná normální obuv.

Japonsko a gejši

V zemi vycházejícího slunce se už před staletími vyvýšená obuv na počátku používala z čistě praktického hlediska. Pokud měla žena dlouhé drahé kimono až na zem, nechtěla si jej zašpinit od vody či bláta. Proto se nosily velmi tlusté sandály na 14cm vysoké podrážce. Je známo, že tehdejší japonské gejši nebyly žádné lehké ženy, ale spíše umělkyně. Na své povolání se připravovaly od dětství velmi svědomitě. Tyto ženy nosily jako Maiko, neboli Gejša učednice, boty jménem Okobo různých barev podle toho, v jakém stadiu učení právě byly. Červená znamenala nejnižší stupeň výuky, žlutá nejvyšší, tedy před tím, než se Maiko stala plnohodnotnou Gejšou.

Benátky a Francie – počátek módní vlny v Evropě

V 15. století se módní obuv na vyvýšené platformě rozšířila v Benátkách. Konkrétně mezi tamějšími prostitutkami, které mezi sebou bojovaly o klienty. Bylo totiž výhodné zastínit konkurentku a být více vidět. Navíc, tyto až 18 centimetrů vysoké boty zvané „Chopines“ dělaly ženy pro tehdejší klienty zajímavé a smyslné. Co se týče další kolébky evropské módy, Francie, tam se podpatky rozšířily naopak z vyšších pater společnosti. V roce 1533 urozená dívka Catherine de Medici, která byla zasnoubena ve 14 letech s orleánským knížetem (pozdější francouzský král), byla postavou malá a cítila se nesvá ve společnosti Diane de Poitiers – oblíbené dámy onoho knížete. Nechala si tedy vyrobit velmi elegantní boty na podpatku, kterými prodloužila svou postavu i nohy a tím snížila svůj handicap. Tyto boty se poprvé podobaly dnešním lodičkám na vysokém podpatku, můžeme tedy hovořit o počátku vysokých podpatků na světě. Postupně je začaly nosit ženy a tehdy i muži všech urozených kruhů a symbolizovaly společenské postavení. Například francouzský král Ludvík šestnáctý je nosil od 20 do 63 let věku.

Vysoké podpatky dnes

Od začátku 19 století se podpatky postupně stávaly pouze módní záležitostí, praktického významu pozbyly. Naštěstí se staly ryze ženskou záležitostí, na mužích opravdu nevypadají hezky ani přirozeně. Kromě toho, že se nosí do kanceláře, divadla nebo na plesy se překvapivě dostaly i do sportu. V některých kategoriích Tance u tyče v nich ženy cvičí své sestavy a to jak soutěžně, tak i při různých exhibičních vystoupeních.

Dále je ženy používají v některých disciplínách kulturistiky, protože se v nich dobře pózuje, přirozeně se vyrýsují lýtkové svaly a sestavy vypadají více esteticky. Stejně jako před stovkami let jsou oblíbené mezi pracovnicemi nejstaršího řemesla, ale i v dnešní obdobě starověkého herectví, tedy hudebních estrád a show. Některé zpěvačky, jako je Lady Gaga, to s výškou svých podpatků opravdu přehánějí a nejednou se kvůli nim poroučely k zemi. To ovšem platí i pro modelky, které v nich předvádí nové kolekce na molu. Podpatky je sice dělají elegantními, ale taky se občas kvůli nim nějaká skácí. Z větší výšky to sice víc bolí, ale není to příliš časté a alespoň se případní spící diváci probudí. Vysokým podpatkům je z poslední doby věnován také chrám pro 110 lidí na Taiwanu, který je vybudován ve tvaru lodičky. 

A jak je to se zdravím? Mnoho feministických organizací i různých lékařů upozorňovalo na škodlivost častého nošení podpatků. Skutečně dochází k bolestem a trvalým poškozením chodidla, ovšem pouze když žena nosí takové boty denně. Pokud se budete držet zlatého pravidla „všeho s mírou“, nic vám nehrozí.

Anketa

Vysoké podpatky – jak vznikly a jaká je jejich historie?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!