Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Správná velikost podprsenky?

Asi osmdesát procent žen v Česku nosí špatnou velikost podprsenky.

Dlouhodobé nošení špatné podprsenky může způsobit spoustu zdravotních problémů, o kterých mnohdy ani netušíme a už vůbec si je nespojujeme s nošením špatného prádla. Vždy si pamatujte, že ve správné podprsence vypadáte štíhleji, rovněji a prsa vypadají pevněji.

 

Mezi nejčastější zdravotní problémy způsobené nošením špatného prádla patří především bolesti zad, šíjových svalů, hlavy a blokáda žeber. Kostice mohou způsobit velmi nepěkné bulky a záněty. V neposlední řadě se můžete setkat s jevem, který se vyskytuje zejména u žen s menším poprsím. Takové ženy se nadměrně přímí, aby prsa vypadala opticky větší, což lze ovšem napravit právě vhodnou velikostí podprsenky.

 

magazin.cz

 

Obvod by neměl být příliš volný. Spousta žen si myslí, že velikost obvodu musí odpovídat přesnému číslu, které si naměří pod prsy. Při výběru prádla je však nutné počítat s elasticitou materiálu a postupným povolením. Měly by si tedy zvolit obvod podprsenky menší klidně o 5–10 cm, než si naměří. Pokud například máte pod prsy 75 cm, pak nemáte mít podprsenku s obvodem 75, ale 70, nebo klidně 65.

 

Zadní část podprsenky by se vám nikdy a za žádných okolností neměla sunout nahoru. Linie zadní části se zapínáním musí tvořit pravý úhel s lokty a být uprostřed zad, ne níž ani výš. Když natáhnete zapínání podprsenky směrem od páteře, musí vzniknout prostor maximálně na dva prsty. Pokud ji natáhnete více, pak je obvod příliš velký. Pokud si kupujete novou podprsenku a zapnete ji na nejtěsnější háček, pak sice v tu chvíli prádlo sedí, ale postupem času nošením a praním povolí a vy už nebudete mít kam dál zapínat. Podprsenka by měla stále sedět na svém místě, i když zvednete ruce, předkloníte se, či budete dělat další pohyby.

 

Špatná podprsenka neposkytuje správnou oporu vašemu poprsí, a tak veškerá jeho váha musí viset na ramínkách a ta se vám pak bolestivě zařezávají do kůže. Ramínka mají spíše doplňující funkci, ale neměla by být tím hlavním, co vaše prsa drží. Pamatujte, že čím tenčí ramínka má vaše podprsenka, tím větší mají tendence se zařezávat.

 

magazin.cz

 

Spousta žen chce docílit tolik známého push-up efektu a často volí menší košíčky v naději, že jejich natěsnaná prsa v nich budou vypadat více sexy. Bohužel opak je pravdou, menší košíčky vám sice vytvoří sexy žlábek, ale zároveň tím vytvoříte tzv. efekt dvojitých prsou. Ta vaše totiž budou přes horní lem košíčků přetékat a z profilu to opravdu nebude hezky vypadat.

 

Kostice by měla přesně kopírovat měkkou tkáň ňadra po celé jeho délce. Správně končí až u podpažní jamky. Pokud tomu tak není, pak může způsobovat otlaky a nepříjemné pocity při nošení. Když si podprsenku sundáte a vidíte začervenalá místa v měkké tkáni, je to špatně a s velkou pravděpodobností máte malý košíček.

 

Každá podprsenka se nošením a praním opotřebovává, látka ztrácí pružnost a pevnost. Proto dbejte na to, abyste je pravidelně třídila a obměňovala.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1