Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Právník s nejdrsnějím čírem

Jistá zaměstnání vyžadují patřičný oděv. A profese právníka není výjimkou. Tuto zažitou konvenci však porušuje advokát Patrick Brysbaert (54), který k soudu dochází s čírem a netradičním outfitem.

Jsem zrcadlem společnosti

Znalec zákonů Brysbaert si na konvence skutečně nepotrpí. Naopak. Pravidelně dochází k soudu ve své punkové image, která se skládá s číra, četných piercingů (včetně obličeje), tetování a kožených kalhot. „Právníci by měli mít tu odvahu ukázat, jací vlastně jsou a co skrývají pod těmi nažehlenými obleky. Jsme reprezentanti společnosti a vždycky se najdou lidé, kteří jsou odlišní od davu, což je i můj případ,“ říká Brysbaert.

 

magazin.cz

 

Útěk před bolestí

Nezbývá, než souhlasit. Ovšem, jak se na tuto úvahu dívají u soudu, je věc druhá. Excentrický právník prý došel k punkové image před 20 lety, když se chtěl odlišit od svých uhlazenějších kolegů. K jeho radikální proměně pomohla náhoda – skončil mu milostný vztah a potřeboval rychle vyléčit své zlomené srdce. A tak se rozhodl, že pověsí právnickou kariéru na hřebík a odjede z města. Nakonec skončil v Antverpách, kde se nechal naverbovat jako personál do jedné kavárny. A právě tam se zrodila jeho punková osobnost.

 

Když člověk najde sám sebe

Mladý Brysbaert tam poznal sladkou příchuť svobodného života, nepoutaného žádnými zákazy či příkazy. Na to konto si pořídil různá tetování – jedno, které zabírá celou plochu zad a erotickou malůvku na rameni. Tento umělecký skvost ještě dotvořil četnou řádkou piercingů a netradičním účesem, který je živou vzpomínkou na indiánský kmen Čerokézů. A po těchto nezbytných úpravách najednou muž zjistil, že vlastně našel sám sebe....

 

magazin.cz

 

Exót mezi „normálními“

Ovšem, jak už to bývá... Každé životní období má svůj začátek i konec. A tak i tehdy 44letý Brysbaert si uvědomil, že nechce prožít zbytek život za kavárenským pultem a vrátil se ke své původní profesi. Pravda, být právníkem a mít na hlavě číro, asi není zrovna jednoduché – okolí se na tento „přírodní úkaz“ dívalo dost zvláštně. Patrick zmiňuje příhodu, kdy soudce při jednom líčení napadl jeho vizáž. Prý mu dalo hodně práce, aby starého pána přesvědčil, že piercing i tetování jsou legální ozdobou. I ostatní právníci na tohoto „divocha“ pohlíželi s despektem a trvalo dlouho, než ho mezi sebe přijali.

 

Sympatie k menšinám

Svůj netradiční vzhled si musel Brysbaert obhájit i u svých klientů, kterým musel dokázat, že své řemeslo skutečně umí. Jak už Brysbaertův vzhled napovídá, právník netrpí žádnými předsudky a rád zastupuje lidi z různých sociálních či rasových skupin. Sám totiž sebe považuje za zástupce „menšiny“ a to nejen kvůli vzhledu, ale i především kvůli homosexuální orientaci. A tak má pro lidi s různými odchylkami pochopení i sympatie. Netradiční právník po všech stránkách, že?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1