Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Tomb Raider – vnadná Lara Croft jako zranitelná dívka

Comeback oblíbené akční herní série Tomb Raider ukazuje Laru Croft ještě jako nezkušenou a křehkou dívenku.

Historie dobrodružných eskapád oblíbené prsaté archeoložky Lary Croft se datuje do roku 1996. Tehdy se jako odvážná cestovatelka pouštěla do odkrývání tajemných kobek a v několika dalších pokračováních nadchla hráče svou houževnatostí a odhodláním. Autoři se po několikaleté odmlce rozhodli obnovit slávu akčních Tomb Raiderů, jenže tentokrát se Lara nepředstaví jako femme fatale, nýbrž jako mladá studentka, na niž první dobrodružství teprve čeká.

magazin.cz

 

Tajuplný ostrov

Příběh nového Tomb Raidera je tedy zasazen před všechny události známé z minulosti. Lara Croft se jako studentka archeologie společně s několika dalšími nadšenci plaví na lodi v oblasti Dračího trojúhelníku nedaleko Japonska. Loď však z dosti záhadných příčin ztroskotá a Lara se s ostatními záhy objeví na pobřeží zdánlivě opuštěného divokého ostrova. Než se ale stačí s ostatními vzájemně politovat, zatmí se jí před očima a od toho okamžiku na ni čeká drsný boj o přežití.

magazin.cz

 

Na Laře je na první pohled vidět zranitelnost a nezkušenost s dobrodružstvím kdesi v divočině. O to víc jí ale autoři hned od začátku nakládají rány a vůbec se s ní nemazlí. Probuzení na laně hlavou dolů nad haldou mrtvol je pro Laru šok. To ještě neví, že vzápětí bude utíkat temnými skalními tunely, čvachtat se v ledové vodě, plazit se v bahně, drápat se po zdi a to všechno s bolestivou krvácející ranou na boku.

magazin.cz

 

Filmová akce

Zakrvácená a zabahněná se Lara vyhrabe z úvodního pekla a poté se společně s ní můžete pustit do zkoumání divočiny tajuplného ostrova. Skalním příznivcům série Tomb Raider bude od začátku patrná výrazná obměna herního stylu. Nový díl se daleko víc soustředí na filmovou akci ve stylu skvělého Uncharted. Logické hádanky a skákací puzzly jsou odsunuty na pozadí, aby uvolnily místo dynamické akci, která se rozvíjí animovanými sekvencemi s pohyblivou kamerou umocňující napětí.

magazin.cz

 

V příběhu se objevuje i lidský rozměr hlavní hrdinky a tak se připravte na dojemné scény nad prvním mrtvým jelenem skoleným šípem i nad prvním zabitým člověkem. Nicméně Lara se rychle rozkouká a vzápětí jí už nebude činit problémy likvidovat další a další nepřátele. Zajímavou novinkou je možnost vylepšování jak speciálních Lařiných schopností spojených především s přežitím v divočině, tak i zdokonalování nalezených zbraní. Z úvodního luku se tak může díky zápalným šípům či cepínu a lanu stát velmi účinný všestranný nástroj.

magazin.cz

 

Jako na střelnici

S postupem času pochopitelně dojde i na palné zbraně, takže krvavá jatka zefektivníte pistolemi nebo třeba brokovnicí. Ze začátku nejsou souboje tak intenzivní, avšak postupem času a zejména ke konci jsou přestřelky takřka na každém kroku. Nepřátelé přitom nejsou úplní hlupáci a aktivně se snaží na Laru útočit ze všech stran, z úkrytu jí vyhánějí zápalnými láhvemi nebo dynamitem, a tudíž si během boje ani na vteřinku nevydechnete.

magazin.cz

 

Díky napínavému příběhu, filmové akci a frenetickým přestřelkám se při hraní určitě nebudete nudit. Báječnou atmosféru utváří dobře zpracovaná grafika i vizuální efekty a dobrou práci při dabingu Lary Croft odvedla i mladá britská herečka Camille Luddingtonová, již můžete znát z několika epizod seriálů Chirurgové a Californication.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!