Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Česká piva: Jak vznikly jejich názvy?

Milovníci piva, zamysleli jste se někdy nad názvy českých piv? Víte, jaké pivo vlastně pijete a jaká je jeho historie? Pod názvy českých piv se mnohdy skrývá historie či nějaký zajímavý příběh.

Rampušák – Pivovar Dobruška

Dobruška je městem, které tvoří bránu do orlických hor. A místní pivovar vyrábí pivo, jehož název je také spojen s blízkým pohořím. Konkrétně pojmenování piva souvisí s místními pověstmi. V nich se vyskytuje postava tzv. Rampušáka, což je patron Orlických hor, podobně jako mají v Krkonoších Krakonoše.

Pivo v Dobrušce dostalo své jméno v roce 1969. V šedesátých letech také v Orlických horách začali lidé pořádat loučení se zimou, které doprovázela řada masek, z nichž nejdůležitější byla právě postava Rampušáka. Slovo Rampušák je jazykovědným oříškem. Jeho základem je pravděpodobně pojem „rampuše“, který se vysvětluje jako nádoba na pivo. Název piva v Dobrušce je tak celkem logický. Pivovar byl několikrát zavřen a následně otevřen. Od roku 2008 funguje pod názvem Staročeský pivovárek.

magazin.cz

 

Zubr – Pivovar Zubr

Po názvu piva Zubr bychom museli pátrat v historii města Přerov. V roce 1252 udělil tomuto městu král Přemysl Otakar II. právo várečné, tedy právo vařit pivo. Na konci 14. a počátkem 15. století se stali vlastníky města páni z Pernštejna. Na jejich rodovém erbu najdeme černou zubří hlavu, která má v nozdrách zlatou houžvi. O původu erbu vypráví pověst.

V příběhu vystupuje statečný kovář jménem Vaněk. Ten se proslavil tím, že přemohl velkého zubra, když mu nozdrami prostrčil houžev vyrobenou ze svých sandálů. Zvíře pak uhlíř přivedl na knížecí dvůr a tam mu setnul hlavu. Kníže Vaňka za tento hrdinský čin povýšil do šlechtického stavu a dal mu erb s černou zubří hlavou.

Pivovar Zubr se tak jmenuje podle zvířete v erbu šlechtického rodu Pernštejnů. Roku 2011 získalo pivo Zubr ocenění jako Pivo roku.

 

Lotr – Minipivovar Groll Plzeň

Budovu dnešního pivovaru nechal v první polovině 18. století postavit Jakub Auguston. Od té doby změnil pivovar několikrát majitele, až ho roku 1804 koupil rod Lautensacků. Ten dům využil také k hostitelské činnosti. Poslední člen rodu jménem Jan získal prodejem uhlí nemalé finanční prostředky, které investoval do vybudování snad nejkrásnější zahrady v Plzni v klasicistním stylu. Jan často přijímal návštěvy a jedním z jeho častých hostů byl i Josef Groll. Ten se podílel na zavedení technologie spodního kvašení. Tento muž také jako první vařil pivo z žateckého chmele, plzeňské vody a světlejšího sladu, který byl připravován anglickou technologií. Výsledný produkt se setkal s úspěchem. S Janem Lautensackem zemřel později i celý rod a jeho majetek získalo město. Pivovar pomalu chátral, dnes však již opět funguje.

Pivovar byl pojmenován podle sládka, který se nebál experimentovat, podle Josefa Grolla. Název piva nemá nic společného snad s nějakým člověkem, který by se choval jako lotr. Jeho původ bychom museli hledat jinde. Pivo dostalo své pojmenování zkrácenou podobou jména Lothar Lautensack, tedy LOThaR.

magazin.cz

 

Mušketýr – Pivovar Krušovice

Spojujete si snad název tohoto piva s hrdinskými příběhy o mušketýrech třeba z pera Alexandra Dumase? S podobnými romány nemá však pivo Mušketýr nic společného. Název piva souvisí s žoldáckými saskými vojáky procházejícími během třicetileté války obcí Krušovice, když šla z Prahy do Karlových Varů a dále pokračovala do Saska. K výbavě těchto vojsk patřily muškety, což byly dlouhé palné zbraně opatřené doutnákovým zámkem. Vojáci během cest často popíjeli v Krušovicích pivo, a to v takovém množství, jako nikdo jiný. Proto pojmenovalo vedení pivovaru své pivo po jejich největších pijácích – mušketýrech.

 

Povstalec – Pivovar Svatý Ján

Pivovar Svatý Ján má poměrně mladou historii. Jeho založení se datuje do roku 1996. Po deseti letech svého působení se musela výroba piva přesunout do jiných prostor. Pivovar z tohoto důvodu nějaký čas zastavil svůj provoz. Po nějakém čase začal zase naplno fungovat, pivovar tedy „povstal“ a vyráběl také nové pivo, jehož název Povstalec symbolizuje opětné spuštění provozu.

 

Dobřanský sekáč – Pivovar Modrá hvězda

Sekáč jako název nemá žádné spojení s tím, že pivovar vyrábí pivo „sedmnáctku“, jak by se mohlo zprvu zdát. Pivo dostalo své pojmenování podle místních ženců, kteří pracovali na polích i lukách kolem řeky Radbuzy.

magazin.cz

 

Kocour – Pivovar Kocour, Varnsdorf

Pivovar Kocour se zaměřil na výrobu speciálních piv, jako je třeba silný ležák, svrchně kvašené pivo typu weizen, typu stout a saison či pale ales. Jak ale vznikl název pivovaru i samotného chmelového produktu?

K názvu pivovaru se vztahuje kuriózní historka. Jeden z vedoucích pivovaru chtěl dát podniku nejdříve název Luž, Varnsdorfák nebo něco podobného. Nakonec však zvítězila varianta „Kocour“, což byla vedoucího přezdívka. Muži, který se jmenoval Jan Kočka, totiž nikdo neřekl jinak, než Kocour.

 

Velkopopovický Kozel – Pivovar Velké Popovice

Po vzniku názvu Kozla bychom museli pátrat v minulosti. Během tohoto pátrání se dostaneme do dolnosaského města s názvem Einbeck. Právě zde se pivo vyrábělo starou německou tradicí spodního kvašení. Toto pivo bylo oblíbené i v zahraničí, kde však došlo ke zkomolení názvu města. Z Einbecku se tak hned stal Ein Bock, tedy v českém překladu Kozel. A všichni hned znali pivo pod tímto názvem. Stejným způsobem jako v Einbecku se pivo vařilo i v Čechách, a to hlavně ve Velkých Popovicích. Roku 1922 se v obci již vyrábělo pivo pod názvem Kozel.

 

Klášter – Pivovar Klášter

Jméno piva i pivovar Klášter je podle všeho spjato s klášterem řádu cisterciáků. Ten byl v době svého působení jedním z nejvýznamnějších církevních objektů. Dnes z kláštera vznikla pouze brána s portálem, kterou najdeme na nádvoří současného pivovaru.

V souvislosti s bývalým klášterem si můžeme připomenout jednu pověst. V roce 1420 byl klášter dobyt husity. Nájezd husitů měl přežít pouze opat a čtyři mniši. Ti tajnou chodbou utekli na hrad Bezděz, a to i s cennostmi. Jejich část prý zůstala v podzemí. Dnešní pivovar tak možná ukrývá drahocenný poklad.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1