Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nechcete vypadat jako buran?

Čeští muži a móda, natož pak elegance, to mnohdy nejde dohromady. Češi často ani neřeší, co si zrovna vezmou na sebe.

Je možná škoda, že již nežijeme v době první republiky, kdy jsme jako národ byli spojováni s elegancí a vkusem. Dnes jsou tato slova spíše synonymem pro Francouze nebo třeba Italy, kteří se tak často nedopouštějí módních přešlapů. Stylisté mužům radí, jak se těmto národům vyrovnat. Stačí prý jen dbát na základní pravidla elegantní módy a celkového vzhledu. A to nutně nemusí stát spoustu peněz.


Obuv

Podle stylistů není obuv jenom nedůležitým doplňkem k oblečení. Boty, stejně jako šaty, dělají člověka. Odborníci se shodují na tom, že to, co si obouvají čeští muži, je doslova katastrofální. Tak například ke společenským kalhotám se rozhodně nehodí sandály. A vrcholem všeho je, pokud má v sandálech muž ponožky.

magazin.cz

 

Pokud chce muž vypadat dobře, měl by investovat do kvalitní obuvi. Udělá tím něco dobrého jak pro své nohy, tak pro zraky okolí. Stylisté doporučují boty vyrobené z telecí kůže a alespoň s malým podílem ruční práce. Taková obuv je sice dražší, ale rozhodně je zárukou kvality. Také se vám v takových botách bude skvěle chodit a už nebudete chtít jiné. Špinavé boty jsou také módním trapasem. Uvědomte si, že obuv je vaše vizitka.

 

Pokud se chcete vyhnout dalšímu módnímu přešlapu, nenoste dnes tolik oblíbené crocsy nikam jinam než na zahradu nebo třeba na terasu domu. Je to totiž obuv jenom pro volný čas a rozhodně tedy nepatří do společnosti. A ještě jedna rada. Barva obuvi by měla být stejná jako barva vašeho opasku. Přiznejte si, pánové, že na toto pravidlo se často zapomíná.

 

Košile

Dalším problémem je výběr košile. Mnoho mužů si třeba místo kvalitní bavlněné košile koupí tu vyrobenou z umělých materiálů. Podle stylistů jsou také chybou košile s krátkým rukávem. V této souvislosti Čechům doporučují, aby se inspirovali u turistů ze zahraničí a všímali si, jak chodí oblékaní. Ti prý nosí jenom košile s dlouhým rukávem, a to i v parném létě. V tom případě si v nesnesitelném horku rukávy košile jednoduše ohrnou, což působí elegantněji než krátké rukávy. Alespoň podle stylistů.

magazin.cz

 

Pokud si oblékáte sako, měly by z něho rukávy od košile vykukovat, a to asi jeden centimetr. A jak by měly být dlouhé rukávy saka? Ty mají končit u hranice zápěstí.

Co se týče barvy košile, rozhodně nevolte barvy zelené, oranžové a lososové. Zde platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Nikdy nic nezkazíte bílou nebo modrou košilí.

 

Kravata

K eleganci patří správně dlouhá kravata, která musí být vždy dobře uvázaná. A jaká že je ideální délka kravaty? Její špička by se měla dotýkat spony opasku. Dnešní standardní kravaty jsou pak osm až osm a půl centimetru široké. Zastarale působí kravaty širší než devět centimetrů. Stylisté je doporučují však schovat v šatníku a nezbavovat se jich, jednou prý zase přijdou do módy. Dále existují tzv. slim kravaty, které mají šířku šest až sedm centimetrů. Ty ale nemusí slušet každému. U kravat platí obecně pravidlo, že větším mužům sluší širší kravaty, které jsou také vyžadovány konzervativní společností.

Každá správná kravata by měla být hedvábná. Ty s nápisem 100% Polyester na štítku si nevybírejte. Pokud už nechcete kravatu hedvábnou, volte tu z mikrovlákna. Sice nebude tak kvalitní, ale bude alespoň vypadat pěkně. Důležité hlavně je, aby vám kravata padla do ruky (a samozřejmě i do oka). Při jejím výběru je dobré vyzkoušet, zda se zbytečně moc nemačká.

Hitem poslední doby je kravatová šála nebo kravatový šátek známý pod označením ascot tie. Název módního doplňku je odvozen od známého anglického závodiště v Ascotu. Právě zde muži nosili ke svým žaketům tyto šátky. Jejich klasická podoba je vyráběna ze silného hedvábí, což nemusí být každému příjemné na nošení přímo na holém krku. Z tohoto důvodu vznikl jakýsi poddruh kravatové šály, kterému se říká day cravat. Tento typ je jemný, příjemný na nošení a vyrábí se v mnoha vzorových provedeních. Day cravat se nosí takovým způsobem, že jsou oba konce pod košilí. To hezky zakryje krk a působí to vkusně.

 

Správná kombinace

Jak říkají stylisté, kombinovat se dá prakticky cokoliv, musíme mít však smysl pro detail a také jistou dávku odvahy. Češi však nemají smysl pro kombinaci různých stylů. Běžně tak na ulici můžete potkat třeba muže, který zvolí kombinaci outdoorové bundy se společenským oblekem, vezme si k obleku sportovní obuv nebo třeba batoh místo elegantní tašky.

magazin.cz

 

Někteří muži mohou mít problém sladit barevně boty a kalhoty. Mnoho z nich se třeba domnívá, že k černému obleku či černým kalhotám nepatří hnědé boty. V některých případech jsou však podobné kombinace přípustné. Záleží zkrátka na celkovém dojmu oblečení a obuvi.

Odborníci radí, jak ideálně jednotlivé barvy obuvi a kalhot zkombinovat. Tak třeba k černým kalhotám se hodí boty černé, červené, tmavě modré, tmavě hnědé, vínové a bílé. Pokud si obléknete tmavě modré kalhoty, obujte si k nim boty černé, červené, tmavě modré, hnědé a vínové. Hnědé kalhoty dobře ladí s obuví černou, hnědou a vínovou, ty šedé zase s černými, hnědými, vínovými a bílými botami. Světlé kalhoty kombinujte s obuví hnědé, vínové, bílé a béžové barvy.

 

 

Čistota a upravenost

Pro ženy je parfém a deodorant samozřejmostí. Muži a podobné věci, to je v naší zemi spíše výjimka, a to i v letním období. Přitom zrovna upravenost, čistota a vůně by měly být součástí dobrého vzhledu. A stačí tak málo – používat deodorant a volit správné vůně.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3