Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Motokára inspirovaná vozítkem hrdiny Maria

Divoké závody v minikárách herní série Mario Kart inspirovaly nadšence natolik, že podle předlohy vyrobili skutečné vozítko.

Postavička instalatéra Maria se díky konzoli Nintendo proslavila po celém světě. Různé variace původní skákačky vycházejí na mnoha platformách dodnes. Jednou z mnoha oblíbených variant je arkádová závodní hra Super Mario Kart, v níž se instalatér Mario s ostatními herními postavičkami utkává v divokých honičkách na závodních tratích. Nesedí však za volantem tradičních závodních bouráků, nýbrž v dravých motokárách.

magazin.cz

 

Jízda ve smyku

Závody plné divokých smyků, otoček a driftů inspirovaly nadšence z americké firmy Razor k tomu, aby vytvořili minikáru, s níž by bylo možné všechny divoké herní kousky provádět i ve skutečnosti. V loňském roce vypustili na trh dětské elektrické vozítko Crazy Kart, které díky plynule regulovatelnému plynovému pedálu, zatáčení v plném rozsahu 360° a speciálnímu drift baru bylo schopné provádět všemožné triky. Nyní firma pracuje také na verzi XL určené dospělákům, aby se taťkové nemuseli jen závistivě koukat na svá dítka, jak driftují po parkovišti.

 

Obě variant Crazy Kart fungují ve dvou přepínatelných módech. Základní režim Go-kart dovoluje spíše plynulejší jízdu na cestě nebo závodním okruhu. Po přepnutí do režimu Crazy kart se uvolní všechny funkce a s vozítkem lze snadno driftovat, otáčet se na místě, jezdit bokem či diagonálně a vyvádět na malém prostoru různé skopičiny. S řízenými smyky pomáhá jezdcům drift bar, který hlídá plynulost kruhů a dotáčivost.

 

Malá a velká

Dětská verze Crazy Kart je určena dětem od devíti let s maximální nosností 55 kg. Elektromotor s výkonem 200 W, který dokáže rozhýbat motokáru maximální rychlostí 20 km/h, je poháněn 24 V baterií, jejíž kapacita vystačí na 40 minut nepřetržitého provozu a nabíjí se 12 hodin. Cena dětského modelu je 400 dolarů.

magazin.cz

 

Naproti tomu verze XL unese dospělého do hmotnosti 110 kg a pohybuje se maximální rychlostí 30 km/h. Elektromotor o výkonu 350 W musí napájet 36 V baterie, která udrží vozidlo v chodu podobnou dobu, jako u dětské varianty. Dospělácká verze Crazy Kart má pochopitelně o dost větší rozměry, stejně tak jako vyšší uložení sedačky a volantu pro pohodlnější nasedání do vozítka. Do prodeje by se verze XL měla dostat letos v létě, cenu zatím tvůrci neodhalili.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1