Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: archiv firmy

Sony ukázalo vlastní představu virtuální reality

Na vývojářské konferenci představila společnost Sony prototyp brýlí, které obohacují herní konzoli PlayStation 4 o virtuální realitu.

Virtuální realita je po nepříliš zdařených pokusech z devadesátých let minulého století opět v hledáčku veřejnosti i velkých firem. Zájem odborníků i herních nadšenců o virtuální realitu vzbudila před nějakým časem společnost Oculus VR svými unikátními brýlemi Oculus Rift. Brýle, jimž se skutečně podařilo diváka téměř dokonale vtáhnout do virtuálního světa, pochopitelně nemohli nechat v klidu jednoho z největších herních gigantů Sony.

magazin.cz

 

Virtuální realita pro PlayStation

Sony na konci loňského roku oslavilo zdařilý start čtvrté generace konzole PlayStation a v současné době se soustředí právě na zprostředkování virtuální reality hráčům. Výsledkem jejich snažení jsou brýle označené jako Project Morpheus, které Sony aktuálně představilo na Game Developers Conference v San Francisku. Ačkoliv zástupci Sony tvrdí, že na vývoji pracují již tři roky, Morpheus se funkčností i designem podobá průkopníku v této oblasti brýlím Oculus Rift.

magazin.cz

 

Návštěvníci konference si měli možnost vyzkoušet prototyp, který je podle všeho konečný, ačkoliv výrobce pochopitelně počítá s několika vylepšeními a odladěním drobných nedostatků. Hlavní částí brýlí je dvojice displejů s full HD rozlišením a s úhlem záběru 90°. Pro správnou funkčnost brýlí je nutné připojit ke konzoli PlayStation rovněž přídavnou kameru PS Eye, která sleduje pohyby hlavou až do vzdálenosti tři metry od objektivu. Zajímavostí je možnost sledovat na televizi stejný obraz, jaký je přehráván hráči do brýlí.

 

Připoutáno kabelem

Nevýhodou brýlí Morpheus by ovšem mohla být nutnost pevného připojení ke konzoli kabelem. Je to dáno vysokým objemem přenášených dat a dostatečně vysokou obnovovací frekvencí, která je nutná pro eliminování problému s nevolností, kterou může hráčům navozovat pohyb po virtuálním světě. O bezdrátovém připojení se podle Sony zatím neuvažuje. K ovládání her bude možné využít klasický DualShock ovladač, nicméně dokonalého zážitku dosáhnete až použitím pohybového ovladače PS Move. Další technické detaily nebo podrobnosti o ceně a datu vydání Sony zatím bohužel nezveřejnilo.

magazin.cz

 

Reakce na ohlášení Project Morpheus na sebe nenechaly dlouho čekat. Společnost Oculus VR totiž brzy na to odtajnila druhou generaci brýlí Oculus Rift, u nichž se pochopitelně snaží odladit minulé nedostatky a zdokonalit virtuální zážitek. Kromě příjemnějšího vzhledu tak přináší nové full HD displeje vyrobené OLED technologií s vyšší obnovovací frekvencí. A konečně nesmíme zapomenout ani na Microsoft odkud se proslýchají zprávy, že rovněž pracuje na vlastním systému virtuální a vylepšené reality pro konzoli Xbox One.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!