Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Thief – zloděj se skrývá pod pláštěm noci

Zlodějská legenda Garret se vrací v reinkarnaci slavné akční herní trilogie Thief.

Akční hra Thief: The Dark Project v roce 1998 odstartovala úspěšnou sérii her, jejímž ústředním tématem se stalo plížení v temných uličkách a vykrádání naditých truhel bohatých obyvatel středověkého města. Thief ve své době pomohl definovat žánr stealth akcí a stal se pro mnohé hráče legendou. Letos se na trhu objevilo pokračování, jež má obnovit slávu původních her.

magazin.cz

 

Garret a Erin

Nový Thief nijak zásadně nevybočuje z mantinelů vymezených původní herní trilogií. Opět se ujmete role zlodějského mistra Garreta, před nímž není žádná lesklá cetka v bezpečí. Garret sice není svatoušek a neváhá obrat i chudáka do posledního měďáku, nicméně to není ani žádný padouch a i jeho zlodějské řemeslo má své hranice. Za to jeho nová parťačka Erin si s morálkou hlavu neláme a na rozdíl od Garreta se projevuje jako impulzivní chladnokrevný zabiják. Nakonec se konflikt s Erin stane ústředním tématem příběhu, v němž vystupují také podlý baron, magické síly i revoluce probíhající na pozadí herních událostí.

magazin.cz

 

Ani herní prostředí se příliš nezměnilo, tudíž můžete očekávat středověký svět lehce okořeněný zábavnými steampunkovými prvky, jako jsou různé ventilační systémy, bezpečnostní mechanizmy apod. Garret se pohybuje rozlehlým městem rozděleným do několika menších částí, v nichž se postupně odehrává osm kapitol příběhu. Čas mezi jednotlivými misemi trávíte v hodinové věži, kde střádáte nakradené předměty, nebo zkoumáním města, prodejem lupu a nákupem nové zlodějské výbavy.

magazin.cz

 

Plížením, plazením vpřed!

V jednotlivých misích jsou úkoly víceméně přímočaré a postupně vás nasměrují až k finálnímu artefaktu, který nutně musí skončit v Garretově kapse. Po cestě se skrýváte ve stínech, obíháte stráže, páčíte zámky, nebo šplháte po zdech. Ačkoliv jsou mise striktně přímočaré, dost často lze najít k vytouženému konci různé cestičky, po nichž se lze vydat jen s příslušným vybavením.

magazin.cz

 

Nejdůležitější Garretovou výbavou je univerzální luk, který k zabíjení slouží jen v krajním případě. Spíše využijete šípy s mokrou hlavicí uhasínající hořící pochodně, nebo se vám v některých situacích budou hodit naopak hořlavé šípy. Nepohodlné stráže lze na dálku i omráčit. A pomocí speciálního háku a lana se dokážete vyšplhat i do jinak nepřístupných míst. Brzy se do Garretovy výbavy dostane šroubovák, s jehož pomocí otevřete cestu šachtami ventilačního systému, nebo kleštičky, které přeštípnou dráty v ovládacím mechanismu zabezpečovacího zařízení či pasti.

magazin.cz

 

Díky variabilní obtížnosti si hru užijí jak nováčci, tak i ostřílení veteráni. Během hraní je totiž možné zapnout drobnou nápovědu v podobě jakéhosi šestého smyslu, který vám prozradí všechny aktivní předměty v okolí. Ze svízelných situací se lze dostat rychlým útěkem nebo někdy i přímou konfrontací v boji. Pokud ale hledáte opravdovou výzvu, hru lze dokončit, aniž byste na sebe jedinkrát někoho upozornili. Hra sama vás do ničeho nenutí, záleží pouze na vašem přístupu k hraní.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!