Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Watch Dogs – soukromí neschováte

Perfektní akční hra v otevřeném světě kombinuje divokou jízdu, přestřelky i hackování veškeré elektroniky.

Před geniálním hackerem není ve virtuálním prostoru úniku. Ulice Chicaga se stanou svědky nejen automobilových honiček a divokých přestřelek, ale rovněž nepředvídatelných událostí spojených s nezvyklým chování počítačem řízené elektroniky. Hlavní hrdina nové akční hry Watch Dogs je totiž geniální hacker, který se dokáže nabourat do jakéhokoliv systému a umí způsobit pořádnou paseku či dopravní kolaps.

magazin.cz

 

Ambiciózní projekt

Francouzský kolos UbiSoft konečně dokončil jednu z nejambicióznějších her posledních let. Práce na Watch Dogs trvaly šest let a náklady na samotný vývoj se vyšplhaly k sedmdesáti miliónům dolarů. Pro firmu by se nový titul měl stát dalším milníkem a po úspěšných herních sériích Far Cry a Assassin’s Creed by mohl odstartovat novou etapu vývoje. Představy vydavatelů jsou však jedna věc, skutečné přijetí hráčskou veřejností je věc druhá. A ačkoliv jsou Watch Dogs kvalitním a zábavným titulem, v mnoha ohledech se vysoká očekávání naplnit nepodařilo.

magazin.cz

 

Asi největším zklamáním je příběh, jehož scénář zdaleka nevyčerpává nabízené možnosti aktuálního tématu nebezpečnosti virtuálního světa a nových médií. Hlavní hrdina Aiden Pearce se musí vypořádat se svou minulostí a k odhalení tajemných zákulisních her ho vede touha po pomstě. Ačkoliv je děj velmi zamotaný, překvapivých nebo emocionálně silných momentů se nedočkáte. Vše se nese v duchu stokrát omílaných klišé, plochých dialogů a nepřekvapujících moralizujících varování o moci informací a velkých korporací.

magazin.cz

 

Rozmanitý život v Chicagu

Naštěstí vás ale samotná herní činnost zaměstná natolik, že se nad pochybnými pohnutkami hlavního hrdiny nestačíte ani pozastavit. Watch Dogs nabízí obrovský herní svět odehrávající se v ulicích a na předměstí Chicaga. Od začátku je vám přístupná celá oblast, a proto patří absolutní volnost pohybu mezi hlavní přednosti hry. Podobně jako v sérii Grand Theft Auto je město doslova napěchované nejrůznějšími událostmi a úkoly, jejich protagonisté čekají jenom na to, až se u nich zastavíte a pustíte se do společné akce.

magazin.cz

 

V zásadě se herní dění nese v podobném duchu jako u zmiňovaného konkurenta. Městem se pohybujete za volantem vybraných aut a postupně se dostáváte k plnění rozmanitých misí, během nichž často dojde na divoké přestřelky s klasickým systémem krytí a možností krátkodobého zpomalení času. Při plnění některých úkolů ale také využijete tichý postup, když se budete snažit nepozorovaně proplížit do zabezpečených prostor. K tomu využijete hackerské dovednosti hlavního hrdiny.

magazin.cz

 

Není to bezpečné

Právě možnost nabourat se do snad všech myslitelných počítačových systémů tvoří nosnou kostru celé hry. Vašemu všehoschopnému mobilnímu telefonu neodolají žádné bezpečnostní systémy, můžete prolustrovat mobily a životy všech kolemjdoucích, napíchnout se do osobních počítačů nebo se nabourat třeba do systému řízení infrastruktury. Hackováním nezískáte pouze potřebné informace, ale můžete díky němu naklonit okolní prostředí na svoji stranu třeba v momentě, kdy prcháte před policií. Není tak problém způsobit dopravní kolaps přehozením barev na semaforu, nechat explodovat parovod, včas otevřít garážová vrata, přivolat vysokozdvižnou plošinu, nebo zvednout sklápěcí most.

magazin.cz

 

Momentů, které zdárně vyřešíte nabouráním do nějakého systému je pochopitelně ještě mnohem více. Když si to spojíte s dynamickou jízdou v autech a zábavnými přestřelkami, dostanete kvalitní akční zábavu, která vás rozhodně nudit nebude. Všechno je navíc zpracováno v kvalitní grafice, která odhaluje nové možnosti konzolí nové generace. Hra je však dostupná nejen pro PlayStation 4 a Xbox One, ale rovněž pro PC, PS3, Xbox 360 a Wii U.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!