Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Na křeslo-nekřeslo se posadíte kdykoliv a kdekoliv

Takřka neviditelná konstrukce připevněná na nohy vám umožní kdykoliv se pohodlně usadit, aniž byste potřebovali židli.

S věcičkou, za niž by se nemusela stydět ani Chytrá Horákyně, přišla na trh švýcarská firma Noonee. Její Chairless chair, neboli křeslo-nekřeslo, má přinášet odpočinek unaveným svalům kdykoliv a kdekoliv to potřebují. Společnost svoji pomůcku vyvinula s primárním cílem ulevit od svalových bolestí zejména pracovníkům v továrnách, kteří musí celou směnu stát na nohou a provoz neumožňuje instalaci klasických židlí nebo křesel.

magazin.cz

 

Chairless chair ani nemusíte nikam složitě přenášet, nebo rozbalovat. Nosíte ho přímo na sobě, jako takový exoskeleton. V podstatě se jedná o ohebnou kovovou konstrukci, připevněnou popruhy k nohám. Ve vypnutém stavu je plně pohyblivá a nijak svého nositele neomezuje v chůzi nebo běhu. Díky moderním materiálům pomůcka váží pouhé dva kilogramy a tudíž ji na nohou skoro ani necítíte.

 

Přikrčit a sednout

Pokud se chcete posadit, stačí pokrčit nohy do požadované polohy a stisknout tlačítko. Elektronika už se postará o zbytek. Přístroj funguje tak, že se po aktivaci zablokuje hydraulický píst připevněný k patě speciální obuvi. Tím se zajistí stabilní poloha a člověk jednoduše sedí. Alternativní verze zařízení by měla fungovat s jakoukoliv obuví, přičemž konstrukce se zapře o pevnou podlahu. Testované zatížení exoskeletonu je 100 kg na jednu končetinu, přičemž 9V baterie dokáže zajistit až osmihodinový provoz.

magazin.cz

 

Výrobce si od nasazení Chairless chair v pracovním procesu slibuje nejen ochranu zaměstnanců před nepříjemnými svalovými potížemi, nýbrž také jejich zvýšení produktivity. „Tím, že pracovní proces zpříjemníme a omezíme výskyt zdravotních problémů spojených se svalstvem, budou moci dělníci pracovat účinněji a efektivněji. Výsledkem bude, že celá úroveň produkce poroste,“ tvrdí zástupce firmy Noonee sídlící v Curychu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1