Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chytrá pomůcka usnadní cyklistům navigaci

Podle vibrace přímo v rukojetích řídítek cyklista snadno pozná, jakým směrem se má podle navigace vydat.

Trend instalování GPS modulů téměř do každého kousku elektroniky musel nutně proniknout i do oblíbené cyklistiky. Umístění satelitní navigace na kolo se přímo nabízí, ovšem s tím vyvstává zásadní problém. Jak navigaci sledovat a ovládat, aniž by si cyklista natloukl čumák. Nabízí se jistě jednoduché řešení na neznámé křižovatce zastavit a vylovit mapu nebo telefon s navigací. S tím se však žádný fanda moderních technologií nemůže spokojit.

magazin.cz

 

Vibrace v řídítkách

Montrealská společnost Boréal Bikes ve spolupráci s berlínskými designéry vytvořila speciální vibrační rukojeti řídítek nazvané SmrtGRiPs. Jejich funkce je jednoduchá – pomocí vibrace na levé či pravé straně řídítek cyklistu upozorní, jakým směrem má na následující odbočce pokračovat. Podle síly a intenzity vibrací má být jezdec schopen rozlišit rovněž vzdálenost od místa změny směru. Nejedná se tedy o samostatnou navigaci, ale o chytrou pomůcku, díky níž se můžete nechat vést pomocí satelitu a přitom nemusíte luštit sluncem ozářený displej a můžete se plně věnovat řízení.

magazin.cz

 

SmrtGRiPs se musí nejprve pomocí bezdrátového rozhraní Bluetooth 4.1 spárovat s kompatibilním mobilním zařízením. Rukojeti by měly spolupracovat s telefony se systémem Android 4.4, iPhonem 4S, iPadem třetí generace a vyššími modely. Na nich je nutné spustit speciální aplikaci, která spolupracuje s většinou navigačních programů a rovněž s aplikacemi sledujícími vaši fyzickou kondici Google Fit a Apple Healthkit.

 

Na kole se neztratíte

Chytré rukojeti se mohou pochlubit ještě několika dalšími funkcemi. Především je to schopnost bicykl lokalizovat. V případě, že jej zamknete do veřejných držáků na kolo a zapomenete přesné místo, lze stisknutím tlačítka na telefonu rozeznít hlasitý zvonek umístěný v rukojeti. V případě odcizení kola se SmrtGRiPs spojí s komunitní sítí crowdGPS, která funguje tak, že jakmile se jakýkoliv její další uživatel ocitne v blízkosti odcizeného subjektu, jeho telefon vyšle aktuální GPS souřadnice. Tato služba je ovšem rozšířená hlavně v Americe. A v neposlední řadě lze pomocí SmrtGriPs virtuálně propojit skupinku cyklistů a v případě, že se někdo z nich ztratí, nebo zaostane, ostatní dostanou upozornění a nešťastníka systém navede zpátky ke skupině.

magazin.cz

 

SmrtGRiPs jsou odolné proti vlhkosti a díky použití odlehčených materiálů jejich přítomnost na kole ani nepoznáte. Rukojeti se zasouvají do stávajících řídítek a jejich hmotnost je pouhých dvakrát 100 gramů. V rukojetích je zabudován USB port pro připojení k nabíječce. Baterie by měla při běžném provozu (2 hodiny jízdy denně) vydržet zhruba tři měsíce. Zařízení by se mělo začít prodávat na podzim letošního roku za 119 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!