Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.festo.com

Nahradí robotický hmyz lidskou práci?

Německá společnost zabývající se robotikou tvrdí, že práci továrních dělníků by mohla časem zastat armáda robotických mravenců.

Představte si výrobní halu, kde se to namísto lidí hemží robotickým hmyzem. Kolonie mravenců přenáší součástky sem a tam a ze vzduchu vše sledují a koordinují okřídlení motýli. Taková je vize německé firmy Festo, která se v navrhování svých robotických přístrojů inspiruje v přírodě, konkrétně v hmyzí říši. A ačkoliv jsou dnes robotická zařízení běžnou součástí výrobního procesu, vesměs se jedná o stacionární přístroje, a právě pohybliví samostatní roboti by jejich funkčnost mohli vhodně doplnit.

magazin.cz

 

Mravenčí spolupráce

Inženýry z firmy Festo na mravencích fascinuje především jejich schopnost komplexního řešení problémů a vzájemná spolupráce a koordinace jednotlivců. A právě to jsou hlavní funkční vlastnosti robotických mravenců, kteří se umějí rozhodovat nejen sami za sebe, ale dokáží efektivně spolupracovat a udržovat návyky kolonie. Jednotliví roboti jsou velcí asi jako lidská dlaň a jsou schopni manipulovat různými objekty. Obtížnější úkoly, jako je manipulace s hmotnějšími předměty, musejí roboti vyřešit ve spolupráci s ostatními, stejně jako to dělají i skuteční mravenci.

magazin.cz

 

Efektivní spolupráci robotů diriguje speciální řídící algoritmus, jehož autoři se museli vypořádat s převedením kooperativních návyků skutečných živočichů do prostředí počítačového programovacího jazyka. Algoritmus pracuje s údaji ze senzorů umístěných na každém jednotlivci a vyhodnocuje jejich polohu, aktuální činnost a možnost zapojit se do plnění společného úkolu. K lepší orientaci v prostoru má každý mravenec v hlavě zabudovanou stereoskopickou kameru, díky níž dokáže identifikovat cílové předměty. Určené objekty je pak mravenec schopen uchopit do svých kusadel umístěných vpředu pod hlavou a přenášet je na místo určení. Senzory se starají o to, aby se robot dokázal vyhýbat okolním překážkám, bezdrátová síť pak zajistí komunikaci s řídicím systémem a stará se o správnou koordinaci celé kolonie.

magazin.cz

 

Motýlí dohled

Společnost Festo má v plánu předvést svoji robotickou mravenčí kolonii na velkém průmyslovém veletrhu konaném v půlce dubna v Hannoveru. Společně s mravenci předvede taktéž skupinu robotických motýlů, kteří jsou schopni samostatného letu a díky zabudovaným kamerám, inteligentnímu navádění a monitorovacím systémům se navzájem nikdy nesrazí a vyhnou se i ostatním překážkám v prostoru. Jejich schopnosti se v továrním prostředí uplatní zejména k přenášení různých součástí nebo celých produktů třeba k balicí lince.

magazin.cz

 

Myšlence zapojení sofistikovaných robotů do pracovního procesu se dlouhodobě věnuje i internetový obchod Amazon. Kromě známé vize doručování balíků pomocí dronů, se roboty snaží zapojit i do svých rozsáhlých skladů. Obchod dokonce vyhlásil soutěž pro inženýry, kteří mají navrhnout samostatně fungující roboty schopné v regálech najít určené zboží, uchopit jej, vyjmout a přepravit ho k dalšímu procesu. Tím by se pochopitelně výrazně snížil počet lidských zaměstnanců skladu a tím i náklady na provoz.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!