Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Šéfkuchař je robot!

Konečně je na světě robot, který dokáže zastoupit člověka také v kuchyni. A zvládne prý uvařit jakékoliv jídlo.

Abychom byli přesní, nejedná se o celého kuchaře, nýbrž pouze o jeho ruce. Zato jsou to ruce plně funkční, které jsou schopné zastávat jakoukoliv lidskou činnost v kuchyni. Dokonce je bude možné namontovat i do kuchyňských koutů v obyčejných domácnostech, tudíž se i pro člověka s nechutí k vaření naskýtá možnost, jak se doma najíst skoro jako v restauraci s michelinskou hvězdou. Tedy pokud si zajistí ten správný recept a kvalitní suroviny.

magazin.cz

 

Paže z vesmíru

Vývojem robotických paží se inženýři v britské firmě Shadow Robot Company zabývali osmnáct let. Původním úkolem tohoto zařízení byla precizní manipulace s nebezpečnými předměty, nebo práce v extrémních podmínkách. Mezi odběrateli robotických rukou se tak objevila mimo jiné i NASA, která je využívá pro vesmírný výzkum. Myšlenka využití robota také v kuchyni, a případně i v dalších částech domácnosti, se začala realizovat teprve před rokem s příchodem nového ruského inženýra Marka Olejnika z Moley Robotics. Výsledkem spolupráce jsou dvě robotické paže, které jsou ovládány pomocí dvaceti čtyř motorů, dvaceti šesti mikroovladačů a sto dvaceti devíti senzorů.

magazin.cz

 

Zařízení by se mělo začít prodávat v roce 2017 jako součást speciální na míru šité high tech kuchyně, jejíž cena se bude pohybovat okolo 14 tisíc dolarů. Součástí kuchyně bude také trouba, sporák, myčka na nádobí a dřez. Samotné paže pak dokáží krájet a sekat suroviny, míchat je v hrnci, šlehat nebo podlévat připravenou tekutinou. Podle tvůrců dokáží vykonat jakoukoliv kuchařskou činnost, ať už se jedná o přípravu jednoduchého domácího jídla, nebo komplikovaného receptu navrženého předními světovými šéfkuchaři.

magazin.cz

 

Uvaří a uklidí

Při práci se ruce pohybují pomalými pohyby, a pokud zrovna čekají na další úkon, jako by se podivně vznášely nad pracovní deskou. Dojde-li však na precizní manipulaci, dokáží napodobit lidské pohyby dost věrně na to, aby byly schopné například otřít lžíci s tekutinou o kraj pánve, aby neodkápla kapka. A i kdyby přeci jenom nějaké to jídlo stříklo na pracovní pult, není nutné si s tím lámat hlavu. Robokuchař nakonec naloží špinavé nádobí do myčky a pečlivě po sobě utře. Po skončení prací se ruce složí ke stropu, aby v kuchyni nepřekážely.

magazin.cz

 

Jedinou kuchyní, s níž si robot zatím neporadí, je japonské sushi, neboť při jeho výrobě je nutné vyvinout specifický stálý tlak za pomoci příliš složitého pohybu prstů. V ostatních případech se počítá s tím, že si uživatel bude moci vybrat jídlo z online knihovny receptů sestavených těmi nejlepšími šéfkuchaři. Stačí si na svém smartphonu vybrat, na co máte zrovna chuť, a robot už pro vás připraví vysněný oběd, nebo ranní překvapení. Robota bude možné dokonce naučit i vlastním rodinným receptům, a to tak, že mu postup předvedete s nasazenými speciálními rukavicemi a náramkem.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!