Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.bragi.com

Chytrá sluchátka s hudebním přehrávačem slaví úspěch

Bezdrátová sluchátka slouží nejen k přehrávání hudby, ale také jako headset k mobilnímu telefonu, který zvládne i monitoring fyzické kondice.

Nenápadná bezdrátová sluchátka nazvaná The Dash slaví jeden úspěch za druhým a rozhodně stojí za pozornost. Jejich představení na startupovém server Kickstarter vloni na jaře sluchátka díky třináctinásobnému překročení požadované částky katapultovalo mezi nejúspěšnější evropské projekty historie serveru. V kampani se tvůrcům podařilo získat téměř 3,5 miliónů dolarů. Zasloužený zájem vzbudil poslední prototyp sluchátek také na letošní výstavě elektroniky CES v Las Vegas, kde si odnesl vítězství v kategorii nejlepší inovace.

magazin.cz

 

Nenápadný všeuměl

Čím jsou tedy nová sluchátka tak unikátní? Především svojí komplexní funkčností ukryté uvnitř nenápadných špuntů do uší, z nichž netrčí žádné dráty. Hudbu lze přehrávat jak z externího přehrávače pomocí bezdrátové technologie Bluetooth, tak i prostřednictvím integrovaného MP3 playeru s vnitřní pamětí o velikosti 4 GB. K ovládání obou způsobů přehrávání hudby slouží tlačítko na pravém sluchátku, kterým přeskakujete skladby, regulujete hlasitost, nebo přehrávání pozastavíte a přijmete hovor z telefonu.

magazin.cz

 

The Dash tak slouží rovněž jako bezdrátový headset. Zabudovaný mikrofon pro telefonování má podle tvůrců speciální schopnost reagovat na vibrace ve středním uchu, které vznikají při mluvení, a proto není přenášený zvuk rušený okolním hlukem. Naproti tomu druhý zabudovaný mikrofon má za úkol zachytávat právě všechny okolní zvuky a podle požadavku uživatele je přimíchávat do hudby nebo hovoru. The Dash má podle autorů velmi kvalitní zvukovou izolaci, a proto se v některých situacích namíchání okolních hlasů do přehrávaného zvuku může hodit.

magazin.cz

 

Měření fyzické kondice

Díky zabudované elektronice a mnoha senzorům, jako je např. tříosý akcelerometr, teploměr nebo optický senzor, nabízí sluchátka i několik funkcí monitorujících fyzickou kondici nositele. Jestliže se tedy se sluchátky vrhnete do sportování, můžete ve spolupráci se svojí oblíbenou aplikací v mobilním telefonu měřit nejen uběhnutou vzdálenost a rychlost, ale také počet kroků, otoček, skoků, tempo, přetížení, apod. Vnitřní senzory jsou schopny zaznamenávat i srdeční tep a jeho změny, okysličení krve, tělesnou teplotu a spálené kalorie.

magazin.cz

 

Autoři při návrhu sluchátek taktéž věnovali velkou pozornost ergonomii. Podrobili analýze několik stovek lidských uší a navrhli optimální tvar, který je navíc obalený do silikonového vyměnitelného pláště. Dodávat se bude ve třech velikostech, takže dokonale padne do každého ucha. Sluchátky se budou prodávat v plastovém pouzdře, které zároveň slouží jako nabíječka a prostředník pro připojení k PC USB kabelem. Při plném využití, tedy při přehrávání hudby a sportovním měření, vydrží baterie nabitá zhruba tři hodiny. Ve standby módu vydrží až 250 hodin.

Německý výrobce sluchátek The Dash se po představení na CES 2015 bude soustředit na dotažení finální podoby výrobku, který by se měl na trhu objevit na jaře letošního roku. Předpokládaná cena je 300 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!