Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bezpečnostní klika pozná majitele podle otisku palce

Elektronickým chytrým zámkům podle všeho patří budoucnost v zabezpečení vlastního obydlí.

Všem nešťastníkům, kteří dokola zapomínají, či dokonce ztrácejí klíče, by se konečně mohlo ulevit. S nástupem různých chytrých zámků jim k otevření dveří stačí správná aplikace v mobilním telefonu. Ale i ten lze někdy nechat doma v nabíječce, nebo jej ztratit na flámu v hospodě. Proto se parta mladých čínských vývojářů rozhodla vytvořit vlastní variantu elektronického zámku, který odemkne dveře pouze oprávněné osobě až po ověření otisku palce přiloženého na kliku. A ten už snad nikde nenecháte.

 

Stačí přiložit prst

Hlavní vizí autorů nového zámku nazvaného Ola je nabídnout zákazníkům chytrý přístup do bytu, kanceláře či budovy bez nutnosti mít u sebe klíče, telefon, či cokoliv jiného. Stačí jednoduše vzít za kliku a snímač otisku prstů umístěný intuitivně na vrchní straně kliky, kam dosedá palec, automaticky rozpozná osobu s oprávněním vstoupit. Autoři slibují odezvu maximálně jednu vteřinu po přiložení palce, což značně urychlí jinak zdlouhavou proceduru odemykání dveří.

magazin.cz

 

Ačkoliv pro běžné odemykání dveří pomocí Ola zámku u sebe telefon mít nemusíte, pro prvotní nastavení autorizace je nutné použít speciální aplikaci v chytrém telefonu. Zámek se s mobilem spojí pomocí bezdrátového rozhraní Bluetooth 4.0. V aplikaci lze nastavit nejen trvalé přístupy, ale rovněž i časově omezené autorizace pro případné návštěvníky. Pochopitelně lze snadno sledovat i provoz zabezpečených dveří.

magazin.cz

 

Autoři rovněž slibují vysokou míru zabezpečení, kterou mimo jiné určuje použitý senzor otisků prstů. Zatímco běžný snímač podle nich skenuje pouze výstupky a prohlubně papilárních linií prstu, které lze za jistých podmínek napodobit, použitý snímač využívá vysokofrekvenčních signálů pro skenování vzoru pod povrchem kůže. Vyrobené zfalšované otisky prstů tento podkožní vzor pochopitelně nemají, a proto jimi nelze zámek Ola oklamat.

magazin.cz

 

Dlouhá výdrž s pojistkou

Zajímavě je vyřešeno také napájení zámku. Jako primární zdroj napájení se využívá čtyř tužkových baterií AA, které lze vyměnit pouze z vnitřní strany dveří. Autoři změřili výdrž dodávané sady baterií na 31 tisíc otevření, což při frekventovaném provozu odpovídá zhruba dvěma rokům chodu. V případě nouze je k dispozici ještě záložní zdroj se čtyřmi tužkovými bateriemi AAA, a kdyby i ten selhal, zámek lze připojit k externímu zdroji napětí pomocí micro USB portu.

magazin.cz

 

Financování výroby bezpečnostního zámku Ola má zajistit kampaň na startupovém serveru Kickstarter, kde se výrobci podařilo nashromáždit již dvě třetiny potřebných peněz. V průběhu kampaně je možné zámek získat za 159 dolarů, přičemž plánovaný prodej odstartuje v květnu příštího roku. V obchodě pak bude zámek ještě o dvacet dolarů dražší.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!