Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Windows 10 – nástroj, jak vás dostat do vězení?

Téměř každému uživateli Windows začalo na monitoru vyskakovat podivuhodné okno „Stáhněte si bezplatně Windows 10!“ Windows 10 se vtírají uživatelům neodbytně a sladce.

Že by Microsoft, který byl vždy továrnou na peníze a již 30 let se vždy jednou za čas snaží z uživatelů nejrůznějšími způsoby vytáhnout peníze za novou verzi Windows, náhle začal dělat charitu? Ne, ne, to přeci ve světě velkých peněz není možné. Nabízí se tedy pouze „druhá možnost“: Microsoft nutně potřebuje, abyste si Windows 10 bezplatně stáhli, přestože vám to vlastně nic nového nepřináší.

magazin.cz

Už tisíce let všichni vládcové světa vědí, že kdo má informace, má moc. Například Napoleon proto neváhal vybudovat po celé Francii důmyslný a velmi drahý systém – optický telegraf, který pomocí věží vzdálených od sebe 5–10 km dokázal předávat informace z jednoho konce Francie na druhý v řádu jednotek minut. Provoz stál obrovské peníze a zaměstnával tisíce lidí. Ve své době, kdy se ještě nepoužívala elektřina a přenos informací byl možný pouze kurýry na koních a poštovními holuby, to však byl neuvěřitelný pokrok!

Stejně tak se už tisíce let vládcové lidí snaží, aby se lidé rozhodovali, jak oni chtějí.  Ovšem tuto parketu už firmě Microsoft sebral konkurenční Google. Pokud dnes již velká část lidí rezignovala na své vlastní přemýšlení a k „rozhodování“ jim stačí obrazovka s jediným prvkem – vyhledávacím oknem Google –, pak jsou skvěle manipulovatelní. Stačí jim „podstrčit“ do výsledků hledání to, co potřebujeme. Samozřejmě po kapkách a pomalu, aby se to nepoznalo. Stejně jako v Orwelově slavné „Farmě zvířat“, kde se původní desatero všech zvířat postupně „scvrklo“ na pravidlo jediné: „zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější“.

magazin.cz

Nepřipadá vám divné, že Google je největší a nejbohatší internetová firma, aniž jste od ní někdy vy nebo kdokoliv z vašeho okolí něco koupili? Na čem tedy vlastně bohatne? Jednoduše řečeno na informacích. A kde je bere? U nás všech. Má o tom, jakým způsobem to dělá, kdokoliv kolem nějaké podrobnosti? Nemá. Několikrát si přečtěte tyto otázky ještě jednou a pokuste se na ně jednoduše odpovědět znovu. 

magazin.cz

Google nás tedy dokáže „nasměrovat“ tam, kam uzná za vhodné. Na Microsoft už tedy „zbývá“ jen sledovat vše, co právě děláme a nahrávat to. Co zbývá, když už jedničkou je někdo jiný? Musíme být pořádně dvojkou. Ano, přicházejí Windows 10.

Windows 10 je možná velkolepý monitorovací a nahrávací systém toho, co právě teď děláte. Informace najdete na (dosud ještě docela svobodném) webu, namátkou můžeme uvést např. tohle. Zkuste si některé informace prověřit, je to velmi zajímavé.

Některé sledovací funkce se naštěstí dají poměrně dobře vypnout, návodů najdeme docela dost, namátkou třeba tady.

Co na to říká právník je také velmi zajímavé, jedno z pojednání je uvedeno např. zde. Neoficiální zprávy, že určité složky státní moci mají již dnes přístup ke skypové komunikaci, protože si ji od Skypu kupují, ukazuje směrem, kterým se bude pravděpodobně vyvíjet obchod s naším soukromím.  Určité organizace, které „spravují naše data“, budou o nás zanedlouho vědět více než naše okolí. Anebo už dnes vědí? Zdánlivě se „nic neděje“. Ale to je jen zdánlivé – nacházíme se totiž v etapě „plnění databází“. Brzy si vysoký státní úředník (anebo ředitel velké korporace, o němž se ví, že má „dlouhé prsty“), třeba bude moci koupit (samozřejmě fakturované nějakou světoznámou personální agenturou jako „personální poradenství“) o Františkovi Novákovi z Prahy–Vysočan tři různé balíčky.

magazin.cz

„František Novák – Lite“ za 9900 Kč

Kompletní Frantovu komunikaci na Facebooku (včetně WhatsApp) a kompletní výčetku vyhledávání na Google za rok celý zpětně.

„František Novák – Standard“ za 29 900 Kč

Balíček „Lite“ a k němu navíc podrobnou mapu, kde se Franta pohyboval a s kým komunikoval přes telefon a SMS včetně všech rozhovorů převedených do textů.

„František Novák – Profi“ za 49 900 Kč

Balíček „Standard“ a k němu navíc kompletní Frantovu emailovou komunikaci ze všech jím používaných emailových účtů.

magazin.cz

K čemu všemu může být uvedené použito, již s dovolením necháme na obrazotvornosti čtenáře. Pro inspiraci doporučujeme přečíst další geniální dílo již jednou zmíněného G. Orwela – „1984“.

Co dělat? Obyčejný člověk toho zdánlivě mnoho nezmůže. Ale něco přece: může si dávat pozor a nepoužívat nesmyslné elektronické novinky. A zadruhé – když s někým komunikuji přes jakýkoliv elektronický informační kanál, musím být připraven na to, že mě touto komunikací může v budoucnu někdo vydírat a že tato komunikace může být kdykoliv v budoucnu použita někým, kdo se k ní dostane, k jeho vlastním cílům.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4