Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
iPhone 6S / foto: Apple

Šestou generaci iPhonu obohatí vylepšená verze „S“

Apple 25. září startuje prodej vylepšených modelů svých telefonů iPhone 6s a 6s Plus. Nové verze se dočkají i tablety.

Každoroční představování nových modelů iPhonů firmy Apple je vždy jednou z největších událostí v mobilním světě. Zatímco v loňském roce byla představena úplně nová šestá generace iPhonů, letošek v San Francisku připadl na tradiční mezigenerační vylepšenou verzi s označením „S“. Kromě nových telefonů byl představen také multimediální TV Box a gigantický tablet iPad Pro.

magazin.cz

Růžová pro dámy

Vnější design iPhonu se nijak zásadně nemění. Rozměry sice o nějakou tu desetinku milimetru narostly, ale toho si oko ani nevšimne. Čeho si naopak všimnout musí, je zbrusu nová barevná varianta imitující růžové zlato. Provedení Rose Gold nadchne zejména dámskou část uživatelů. Změny pocítí taktéž vaše ruka, neboť nový iPhone 6s je o 14 gramů těžší (a verze 6s Plus dokonce o 20 gramů) než jeho předchůdce. Velikosti displejů i jejich rozlišení však zůstaly totožné. Menší model s 4,7palcovou úhlopříčkou nabízí rozlišení 1334×750 pixelů, zatímco větší 5,5palcový se chlubí full HD rozlišením 1920×1080 obrazových bodů.

magazin.cz

Funkčně iPhone 6s přináší dvě hlavní inovace. Vedle vylepšeného fotoaparátu iSight, který zkvalitní nejen zadní kameru, ale rovněž přední snímač pro oblíbené selfie, věnuje Apple pozornost především nové funkci tzv. 3D dotyku. Díky ní telefon rozezná sílu dotyku na displeji, následkem čehož se významnou měrou modifikuje celkové ovládání telefonu. Lehký dotyk na displeji tak podle situace vyvolá jinou funkci, než silné přitlačení. Při čtení emailů či zpráv například letmý dotyk znamená otevření rychlého náhledu zprávy, a pokud se rozhodnete zprávu otevřít celou a případně s ní dále pracovat, stačí jen silněji přitlačit. Podobně funguje lehký dotyk na ikonkách v hlavní obrazovce, kde vyvolá zrychlenou nabídku užitečných funkcí a teprve silnější podržení aplikaci otevře.

Lepší fotografie i selfie

Fotoaparátu iSight narostlo oproti minulé verzi rozlišení na 12 megapixelů. Ačkoliv optická stabilizace obrazu zůstává výsadou modelu 6s Plus, výborná světelnost objektivu f/2.2 tuto funkci dostatečně vynahradí i majitelům menšího telefonu. A při horších světelných podmínkách pomůže rovněž kvalitní True Tone blesk. Kamera nově natáčí video až v 4K rozlišení (3840×2160 px) s frekvencí 30 snímků za vteřinu. Přední fotoaparát má nyní rozlišení 5 mpx, přičemž jeho světelnost je totožná se zadním a jako blesk dokáže využít světlo z rozzářeného retina displeje. Novinkou pro hračičky jsou tzv. živé fotky, což jsou vlastně krátké animace i se zvukem, které bude možno použít jako tapety na hlavní obrazovce.

magazin.cz

Po technické stránce Apple slibuje až sedmdesátiprocentní nárůst výkonu telefonu. Výkon má na svědomí nová generace 64bitového procesoru A9, stejně jako vylepšený grafický procesor. Zrychlit by se měl také snímač otisku prstů na hlavním tlačítku a nechybí ani pohybový koprocesor M9. Apple zachová prodej tří variant podle velikosti úložiště, a to buď 16 GB, 64 GB, nebo 128 GB. Cena základního modelu 6s začíná na 739 eurech, větší verze 6s Plus startuje od 849 eur.

magazin.cz

Obří tablet

Kromě nové řady telefonů Apple představil i novinku mezi tablety. Jedná se o vskutku obří tablet s úhlopříčkou 12,9 palců a superjemným rozlišením 5,6 miliónů pixelů, což je víc, než má MacBook Pro s patnáctipalcovým retina displejem. Uvnitř tabletu bije procesor A9X, který má přinést osmdesátiprocentní nárůst výkonu oproti iPadu Air 2. Jeho cena startuje na 799 dolarech za 32 GB verzi a kromě obří úhlopříčky přináší jednu poněkud kontroverzní novinku. Za sto dolarů si k němu lze přiobjednat stylus nazvaný Apple Pencil, který nabízí velmi přesné ovládání. Jeho kontroverznost spočívá v tom, že Steve Jobs před lety při představování prvního tabletu podobná zařízení odsoudil jako zbytečnost, neboť člověk má to nejlepší ukazovací zařízení – vlastní prst. Budeme si holt muset zvyknout, že současný Apple se od původních Jobsových filozofií a vizí začíná pomalu odklánět.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!