Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sex ve spánku nebo nekonečná erekce

Muže často dokáže nemile překvapit vlastní penis. Většinou se naštěstí nejedná o nic vážného. Ovšem existují také mužské sexuální poruchy, které dokáží znepříjemnit život.

Priapismus – nekonečná erekce

Muži postižení priapismem skutečně trpí. Mají totiž dlouhotrvající (několik hodin) erekci, aniž by k tomu potřebovali jakoukoli sexuální stimulaci. Rozhodně se nejedná o splněný sen, jak si mohou myslet lidí s ještě pubertálními porno představami. Priapismus, tedy prakticky nekonečná erekce, je velmi bolestivá sexuální dysfunkce značně znepříjemňující život.

Při priapismu neodtéká krev z penisu, a ten tak zůstává po dlouhou dobu překrvený. Tato porucha vzniká často po úrazech či jako vedlejší účinek některých léků. Ovšem mnohdy lékaři příčinu vzniku priapismu nezjistí. V případě priapismu je nutné vyhledat včas lékařskou pomoc. V opačném případě dochází k nevratnému poškození cév a vzniku jizev ve tkáni. To vše má za následek v krajním případě poškození funkce penisu.

magazin.cz

Sexsomnie – sex ve spánku

Sexsomnii charakterizuje, že si postižený člověk vynucuje sex ve spánku, aniž by se probudil a něco si druhý den pamatoval. Jako náměsíční sexsomnici dokáží masturbovat i souložit. Možná tato sexuální porucha působí neškodně, ovšem právě sexsomnie je často příčinou rozpadu vztahů. Protějšek postiženého totiž velmi trpí, zvláště v případě, když si partner vynucuje sexuální praktiky, které jindy nepožaduje, a to nezřídka i násilím. Podle výsledků odborné studie z roku 2010 trpí sexsomnií každý desátý muž (a asi čtyři procenta žen).

Podle odborníků mohou sexsomnii způsobovat genetické předpoklady. Existuje však také celá řada spouštěčů této poruchy. Mezi ně patří například vyčerpání, stres, spánková deprivace nebo alkohol či drogy.

magazin.cz

A jak lze sexsomnii léčit? Většinou lékaři spoléhají na kombinaci léků (nejčastěji antidepresiv a sedativ) a psychoterapie. Vhodné také je, aby pacient změnil svůj životní styl, vyhýbal se konzumaci alkoholu, omezil stres a snažil se co nejvíce relaxovat.

Mikropenis – noční můra všech mužů

Bohužel existují muži trpící touto poruchou. Mají zkrátka velmi, velmi malý penis. Podle lékařských definic je za mikropenis považován ten orgán, který měří ve ztopořeném stavu méně než šest centimetrů. Tato porucha je vlastní zhruba 0,6 procentům mužů.

Mikropenis mají ve většině případů na svědomí genetické abnormality. Velmi často lze tuto poruchu odhalit již v raném věku chlapců. Bohužel se tato abnormalita jenom obtížně odstraňuje. Lékaři většinou volí hormonální terapie, která je však účinná jen v několika málo případech. Muži s mikropenisem většinou nejsou schopni provozovat sex.

magazin.cz

Retrográdní ejakulace – suchý orgasmus

Muži trpící touto sexuální poruchou dosáhnou vzrušení, mohou mít normální pohlavní styk, dokonce dosáhnou vyvrcholení, ovšem bez výstřiku semene. To se totiž vrátí zpět do močového měchýře. Muži s retrográdní ejakulací většinou netrpí žádným omezením v oblasti sexu. Problém nastává, když chce muž s partnerkou založit rodinu. Se suchým orgasmem jde početí jen velmi těžko, je prakticky nemožné. Jedno procento neplodných mužů je postiženo právě retrográdní ejakulací.

Retrográdní ejakulace vzniká jako následek úrazu, užívání některých léčiv (například antidepresiv), chirurgických zákroků nebo poškození nervů v penisu. Muži trpící touto poruchou dnes mnohdy nemají problém s početím, protože mají ve většině případů zdravé spermie. Pomoc jim poskytnou centra asistované reprodukce.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!