Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Robot Alpha 2 pomáhá v domácnosti a naučí vás i jógu

Malý čínský robot se může stát plnohodnotným členem vaší domácnosti a proberete s ním i aktuální počasí.

Když se spojí dohromady zápal do moderních technologií a touha po samostatném domácím mazlíčkovi, vznikne zábavný robotický společník Alpha 2. Chová se jako nezávisle myslící bytost, která ovšem bez výhrad uposlechne vaše rozkazy, a nemusíte s ní chodit ven na procházky, ani po ní uklízet exkrementy. Co hodinu si však spolkne nějakou tu porci elektrické energie. Za to vám připomene důležité události z diáře, obslouží všechny elektricky řízené části domácnosti, nebo přečte dětem pohádku na dobrou noc.

Umělý přítel

Na letošní výstavě CES konané tradičně v Las Vegas představila čínská firma UBTech funkční předprodejní prototyp sociálního robota nazvaného Alpha 2. Firmě již na konci roku úspěšně skončila kampaň na startupovém serveru Indiegogo.com, jehož prostřednictvím se jí podařilo nasbírat 1,3 miliónů dolarů, což dalece přesáhlo požadovanou částku nutnou k zahájení sériové výroby. Tvůrci ještě dolaďují ovládací software tak, aby stihli na konci ledna zahájit výrobu. K prvním zákazníkům by se robot mohl dostat už během února. V současné době je možné si robota objednat za 1300 dolarů.

Za své nemalé peníze získáte hravého společníka, který měří něco málo přes 40 cm. Precizní zpracování robota využívá dvou desítek pohyblivých spojů, tudíž postavička dokáže věrně napodobovat lidské pohyby. Realistickým chováním si Alpha 2 nejen snadno získá vaši náklonost, ale pomůže vám třeba při cvičení. Jednou z robotových funkcí totiž je cvičební program jógy, při němž vám robot názorně předvádí aktuální figury. Stačí na něj zavolat, aby začal cvičit jógu, a on s radostí spustí.

Tím se dostáváme k ovládání, která probíhá pomocí hlasových povelů, jako byste mluvili ke skutečné osobě. Zatím je ovšem možné dávat Alphovi pouze předem formulované příkazy v angličtině či mandarínštině. Autoři slibují, že časem přibudou i další jazyky (o češtině vážně pochybujeme) a schopnost porozumění i méně striktně formulovaným frázím. Uživatel by si měl být schopen pomocí mobilní aplikace sám definovat povely a programovat různé funkce.

Malé tělo, velký mozek

Alpha 2 je řízen pomocí operačního systému Android 4.4, který ovládá procesor Samsung Exynos 5260 s 2 GB RAM a úložným prostorem 16 GB, kam se odkládají především fotky a videa. Robot je totiž vybaven 8Mpx kamerkou s autofokusem, rozpoznáváním tváře a dalšími chytrými funkcemi. Pomocí infračervených, zvukových, dotykových a dalších senzorů robot neustále vyhodnocuje dění v okolním prostředí, sleduje vaši tvář a dokonce vám i odpovídá, neboť je vybaven schopností inteligentní hlasové komunikace. A tak když chcete, aby vás vyfotil v nějaký příhodný okamžik, prostě se s ním domluvíte. A večer si jej třeba děti postaví vedle postele, aby jim předčítal pohádku na dobrou noc.

Alpha 2 je neustále připojen ve vaší domácí wi-fi síti, díky čemuž jej lze využívat i k pracovnějším činnostem. Dokáže číst emaily, odpovídat na ně podle vašich pokynů, hlídat důležitá data v kalendáři, organizovat pracovní úkoly, sledovat čas při vaření nebo upozorňovat ve správnou hodinu na nutnost vzít si léky. Pokud je vaše domácnost vybavena chytrými zařízeními, převezme nad nimi kontrolu a dokáže na povel třeba rozsvěcet světla, nebo kontrolovat alarm a zamykat dveře. Nevýhodou je, že baterie udrží robota v provozu jenom hodinu, takže je nutné často hlídat jeho nabíjení.

Robot Alpha 2 pomáhá v domácnosti a naučí vás i jógu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!