Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Televize brzy budou ohebné, průhledné a 8K

Aktuální ročník výstavy CES odhalil chystané technologické novinky v oblasti televizní zábavy.

Doba pokročila. VHS kazety skončily v propadlišti dějin, na filmy v DVD kvalitě se leckomu už nechce ani dívat a HD produkce roste raketovým tempem. Ačkoliv se projekce na televizích s vysokým rozlišením zdá běžnému divákovi takřka dokonalá, výrobci neusnuli na vavřínech a už nějaký ten rok se snaží tlačit do obýváků televizory s dvojnásobným rozlišením 4K. Výrazný podíl mezi zákazníky se sice této technologii urvat nedaří, a ani filmů natočených ve 4K mnoho nenajdete, nicméně mezi letošními technologickými novinkami se objevila už i obří obrazovka s rozlišením 8K.

Audiovizuální sekce letošní výstavy CES (Consumer Electronic Show) se tradičně nesla v duchu technologických novinek televizní zábavy. Na tomto poli se předhánějí zejména firmy Samsung, Sony a LG. Každá z nich vyrukovala s vlastní úžasnou vymožeností, která ještě vylepší už beztak téměř dokonalý vizuální zážitek. Pro všechny firmy jsou dnes standardem supertenké displeje ve 4K rozlišení vyšperkované technologiemi zvyšujícími kontrast a barevnou škálu.

LG ohýbá displeje

LG experimentuje především s variabilní OLED technologií, díky níž lze displeje ohýbat a zprůhlednit. Slibným prototypem je osmnáctipalcová ohebná obrazovka tenčí, než kreditní karta, kterou lze srolovat do trubičky. Výrobce si od ní slibuje brzké využití ve smartphonech nebo v oblých interiérech automobilů. Zajímavým konceptem je rovněž oboustranná televize s úhlopříčkou 55 palců, na níž lze na každé straně přehrávat jiný obsah. Posledním konceptem je tenounký displej nalepený na skleněné desce, který vypadá fantasticky a po vypnutí je zcela průhledný. Novinkou, která se dostane do prodeje už v polovině letošního roku, je 8K televize s úhlopříčkou 98 palců.

Samsung v 8K rozlišení

8K rozlišení bylo tématem i u konkurenčního Samsungu. Čtyřnásobný počet obrazových bodů oproti 4K displeji přináší rozlišení monstrózních 7680×4320 pixelů. Úhlopříčka je jako u LG 98 placů, Samsung zde však, podobně jako u ostatních 4K modelů, prezentoval svoji novou obrazovou technologii nazvanou quantum dot. Podle výrobce by tato technologie měla představovat televizní budoucnost, neboť nabízí mnohem jasnější a živější obraz, aniž by se jakkoliv deformoval nebo zkresloval. Zajímavou novinkou, s níž lze počítat ještě letos, je 4K model KS9500 se zakřivenou úhlopříčkou 88 palců a technologii quantum dot s HDR podporou.

Sony sází na HDR

Právě displeje s 4K rozlišením a HDR (High Dynamic Range) barevnou škálou se staly nosným tématem pro stánek Sony. Od HDR si výrobci slibují výrazné vylepšení kvality obrazu zejména po barevné stránce. HDR totiž nabízí daleko širší škálu jasu v různých barevných odstínech, tudíž lze v jednom obraze rozeznat více detailů jak v tmavých stínech, tak i na rozzářené obloze. Sony HDR technologii nabízí v celé nové modelové řadě televizorů s úhlopříčkami od 55 do 75 palců. Všechny televize mají velmi tenké okraje a vylepšené osvětlení displeje nazvané Slim Backlight Drive, které souvisí s využitím HDR a umožňuje lepší prokreslení černých i bílých detailů.

Podobně jako vysoké 4K a 8K rozlišení vyžaduje i HDR technologie přizpůsobený zdroj signálu. Zatímco natáčení filmů ve 4K rozlišení už není výjimkou, HDR se kromě filmu Marťan omezuje vesměs pouze na různé ukázky a krátké dokumenty. Nicméně v plánování do budoucna lze s touto technologií počítat.

Televize brzy budou ohebné, průhledné a 8K

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!