Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Po stopách evropských upírů

Nejznámějším evropským upírem je nepochybně Drákula. Ovšem ten má v Evropě další, i když méně známé, krvežíznivé kolegy. Poznejte s námi evropské upíry, kteří někde dodnes nahánějí strach.

Petar Blagojevich

Petar Blagojevich byl srbský farmář, který žil na přelomu 17. a 18. století. V roce 1728 zemřel na následky neznámé a podivné choroby. Hned po pohřbu prý ovšem vyšel ze svého hrobu a několikrát se pak vracel domů za svou rodinou, kterou tím pochopitelně děsil. Po několika dnech zemřel náhle i jeho syn, po nějaké době pět jeho sousedů. Zvláštní náhoda? Všichni mrtví neměli podle svědků v těle takřka žádnou krev a před smrtí je měl navštívit právě již zesnulý Petar Blagojevich. Dodnes je tak pro Srby Blagojevich obávaným upírem.

Upír z Croglin Range

Také v Croglin Range mají svého „Drákulu“. Řádil v zámečku v anglickém Cumberlandu. Malé sídlo nazývané Croglin Range obývala jistý čas lady Cranwell. A právě ta se stala obětí místního upíra, naštěstí jeho napadení přežila s těžkým zraněním. Upír se za šlechtičnou po čase vrátil, ovšem její bratři ho vyplašili a vydali se po něm následně pátrat. Našli jeho hrobku a rozhodli se ostatky posvětit a spálit. Řádění upíra tak ukončili. Pověst o upírovi z Croglin Range by měla mít údajně reálný základ.

Jure Grando

Jure Grando byl chorvatský nádeník žijící v 17. století, který se po smrti stal upírem. Hrůzu nahání v Chorvatsku dodnes. Po své smrti vstával z hrobu a terorizoval lidi v okolí, a to po dlouhých 16 let. Jeho řádění na poloostrově Istrie si vyžádalo několik obětí. Místní ho začali označovat jako strigon, což je chorvatský výraz pro upíra. Jure Grando každou noc chodil po vesnicích, klepal na dveře a okna stavení a vraždil místní obyvatele. Nakonec pomohlo, když lidé otevřeli hrob, vykopali jeho mrtvolu, té usekli hlavu a do hrudi zatloukli hlohový kůl. Následně tělo opět pohřbili do posvěcené půdy.

Alois Ulrich

Také u nás řádil kdysi obávaný upír. Alois Ulrich byl posledním českým upírem. Jedná se o skutečnou historickou postavu. Alois Ulrich žil podle dochovaných historických záznamů v letech 1757 až 1817 a působil jako správce žďárského zámeckého velkostatku. Podlehl náhle podivné nervové horečce. Místní lidé si tehdy oddechli a radovali se, že už je Ulrich nebude tyranizovat. To se ovšem spletli. Ulrich trápil obyvatele Žďáru nad Sázavou i po své smrti. Měl opouštět hřbitov a v noci jezdit po městě v černém kočáře, který táhli koně bez hlavy. Také začal lidi napadat a zabíjet je. Ulrichovo řádění měl zastavit až kat, který vykopal mrtvolu a provedl opatření proti upírům. Tento proces je popsaný v jihlavské kronice. Díky katovi tak byl zneškodněn poslední český upír.

Po stopách evropských upírů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!