Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rozchod / foto: shutterstock

Přátelství s ex-partnerkou. Je to vůbec možné?

Rozchod je snad pokaždé nepříjemným zážitkem. Vše se najednou zhroutí, zůstane jenom smutek a prázdnota.

Člověku se chce plakat nebo křičet a doufá, že to, co se děje, je jenom zlý sen. A mnoho lidí v tom zoufalství třeba napadne, že se svým expartnerem nebo expartnerkou zůstanou přáteli – tak ho vlastně nadobro neztratí a mohou ho dále vídat. Je to však dobrý nápad? Nebo se jedná o zoufalý čin, který jenom prodlužuje trápení? Mohou se vůbec expartneři skutečně přátelit?

Zpravidla není vůbec dobrý nápad zůstat po rozchodu přáteli. Jenom ve výjimečných případech to je možné – například tehdy, když se partneři na rozchodu dohodli a jsou si plně vědomi toho, že jejich rozchod se obejde bez zbytečných emocí a oba si zachovají důstojnost. Ovšem nutno podotknout, že takovýchto dvojic je velmi málo.

Každý jinou cestou, nic jiného nám nezbývá?
Každý jinou cestou, nic jiného nám nezbývá?

Mnohem častěji je rozchod provázen křikem, pláčem, hádkami či vzájemným obviňováním. A dokážete si pak představit nějaká přátelství? To by představovalo jenom zoufalý krok a zbytečnou křeč. Po rozchodu zkrátka moc nepočítejte s tím, že budete s expartnerem přáteli do konce života.

Někdy přijde s návrhem přátelství ten z dvojice, který byl iniciátorem rozchodu. Vlastně mu nejde o nic jiného, než aby neměl výčitky svědomí. Jeho protějšek ale v tomto kroku vidí jakousi naději na to, že by vztah mohl snad ještě někdy pokračovat. Pro jednoho by zkrátka potencionální přátelství představovalo trest a pro druhého zbytečnou naději. A to přece nemá cenu.

Mnohem lepší, než žádat bývalého partnera či partnerku o přátelství, je zůstat po rozchodu chvíli sám, se situací se v klidu vyrovnat a dát průchod emocím. Klidně plačte, nadávejte, křičte. Uleví se vám.

Když se člověk se ztrátou svého partnera smíří, může se s ním odstupem času začít i přátelit. V některých případech je to skutečně možné, ovšem nejde to za týden, ani za měsíc. Mnoho bývalých partnerů se spřátelilo až po několika letech po rozchodu. Právě po tak dlouhé době je možné udělat za minulosti tlustou čáru a nenechat se ovlivňovat emocemi. Zároveň takoví přátelé, kteří spolu měli někdy vztah, musí dodržovat jistá pravidla. Jedno z těch hlavních je, že se nesmí bavit o společné minulosti. Zpočátku je proto vhodné vést neutrální rozhovory. Pamatujte na jedno – přátelství má přinášet potěšení a radost. Není nutné se přátelit s někým za každou cenu.

Už toho druhého nechci ani vidět...
Už toho druhého nechci ani vidět...

Přátelství s ex-partnerkou. Je to vůbec možné?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!