Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Důsledek nezodpovědného nakládání s odpady / foto: pixabay.com

Sedm důvodů, proč třídit odpad

V České republice třídí odpad sedm obyvatel z deseti.

Pokud patříte mezi ně, podle statistik vyseparujete asi 11 kg papíru za rok a vaše domácnost uloží do žlutých kontejnerů 25 kg plastů. Jaké jsou důvody, proč s tříděním začít a nepřestat? Jde pouze o ekologii, nebo je v tom ještě něco víc?

1.     Zmírnění zahlcení planety

Podle studií lidstvo vyprodukuje každoročně asi 2,12 miliard tun odpadů. To je způsobeno mimo jiné tím, že v našich odpadkových koších skončí během šesti měsíců od nákupu až 99 % veškerého zboží. Toto neuvěřitelné množství nebude donekonečna možné jen tak ukládat.

2.     Snížení zdravotního rizika

Využíváte kontejnery na elektroniku? Pokud u vás doma použité baterie končí v koši, podílíte se na zamořování planety životu nebezpečnými toxickými látkami. Mezi potenciální zabijáky patří i staré televize, zářivky nebo odpad z autodílny.

3.     Šetření lesů a hýčkání čerstvého vzduchu

Jeden člověk za život spotřebuje asi takové množství papíru, k jehož výrobě je potřeba vzrostlých stromů na ploše půl hektaru. Třídění a recyklace papíru ovlivňuje rychlost těžby lesů, které mimo jiné zachytávají v půdě vlhkost, a jsou tak přirozenou prevencí povodní.

S ubýváním lesů přicházíme o kus přírody i o plíce lidstva nezbytné při tvorbě kyslíku. Spalováním nerecyklovaných odpadů navíc dochází k výrazné produkci oxidu uhličitého.

Podobný obrázek možná znáte i ze svého sousedství. Nešlo by to lépe?
Podobný obrázek možná znáte i ze svého sousedství. Nešlo by to lépe? (zdroj: pixabay.com)

4.     Podpora výroby

Recyklace skla nebo papíru i třídění plastu nachází uplatnění v mnoha odvětvích. Díky třídění plastů vznikají nová trička, PET lahve i zahradní nábytek, sklo se hojně využívá třeba ve stavebnictví. Recyklovaný papír nám denně prochází rukama v podobě ruliček toaletního papíru nebo krabic od vajec.

5.     Pořádek veřejného prostoru

Mít před domem popelnice přetékající neroztříděným odpadem není nic příjemného na pohled, o zápachu nemluvě. Veřejnému prostoru výrazně pomohou i podzemní kontejnery. Ty na chodníku vypadají jako běžné malé koše, ve skutečnosti ale pojmou až třikrát více odpadu než běžné kontejnery. Podzemní kontejnery jsou nákladnější na zřízení i na pravidelné vyvážení, převažující klady přesto způsobují, že se jich v ulicích českých obcí vyskytuje čím dál víc.

6.     Ekonomické výhody i pro vlastní kapsu

Poplatek za vyvážení komunálního odpadu účtuje každá obec podle vlastního sazebníku, který zohledňuje velikost popelnic, jejich počet a četnost vyvážení. Tříděním můžete získat šanci na nižší sazbu, nebo aspoň snížit riziko pádu do dražšího tarifu.

Třídění bioodpadu může být využito pro kompostování na zahradě i v panelákové kuchyni. Domácí kompost je zdrojem toho nejkvalitnějšího hnojiva zdarma. Pokud vám zahradničení nic neříká, v domácí bioplynové stanici můžete z bioodpadu vyrábět bioplyn a ten potom používat k vytápění nebo jej jako alternativní zdroj energie prodávat dál do rozvodné sítě.

7.     Občanská uvědomělost

Nemusíte být zrovna zuřivým bojovníkem za ekologii. Tříděním dáváte najevo svou občanskou uvědomělost a České republice navíc pomáháte šetřit miliardové částky na úsporách za energie. V moderní společnosti je třídění odpadu otázkou společenské prestiže a mělo by být naprosto samozřejmé. Jak kvůli osobnímu užitku, tak kvůli planetě, která má své kapacity značně omezené.

Jak třídit odpad správně, se dočtete v rádci E.ON.

Sedm důvodů, proč třídit odpad

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!