Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
karambit knife ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Víte, k čemu slouží populární karambity?

Nůž s názvem karambit jste nejspíš už někdy viděli. Na popularitě si získává nejen mezi hráči známé počítačové hry Counter-Strike. Dopustit na něj nedají také tzv. preppeři a vůbec všichni, kteří se zajímají o sebeobranu.

Původně byl ale využíván k zemědělským účelům.

Karambit je bojový nůž. Používá se při bojových uměních v Indonésii, Malajsii a na Filipínách, dokáže způsobovat opravdu nehezké rány. Je totiž inspirován přírodou, napodobuje zuby zvířat, která dokážou roztrhat svou kořist. Má zahnutou čepel a ergonomickou rukojeť, na jejímž konci najdete kroužek pro lepší úchop.

Nejde o žádnou novinku

Přestože karambit vypadá jako nová moderní záležitost, ve skutečnosti za sebou má dlouhou historii. Kořeny sahají do Indonésie až do 11. století. Nejdříve se používal pro každodenní úkony, jako bylo zastřihování rostlin a podobné zemědělské práce. Tím, jak se rozvíjel indonéský průmysl, rozšířil se karambit i do jiných částí světa. Lidé si na něm pochvalovali především pohodlné držení v ruce.

Dnes se používá jako stylový doplněk

Málokdo si už dnes pořídí karambit za účelem zemědělských prací. V Asii se používá při bojových uměních, u nás v Evropě jde spíše o trendy doplněk. Popularitu mu zvýšilo především vydání hry Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) v roce 2012. Karambity jsou dnes dostupné v mnoha vzorech a provedeních, některé korespondují právě se jmenovanou hrou. Ty samozřejmě nelze považovat za profesionální nástroje, nýbrž spíš za dekorativní prvek.

Profesionální karambity využívané k bojovým uměním se vyrábí často z nerezové kobaltové oceli, bývají otevíratelné jednou rukou, mívají protiskluzovou rukojeť. V rukou zkušeného bojovníka se z nich stává skutečně účinná zbraň. Ani ceny za kvalitní nůž nejsou zrovna nejnižší, šplhají se do tisíců. Na běžné použití ovšem postačí levnější modely. Užijete je třeba při rybaření, turistice či lovu. Mrkněte se na www.karambitshop.cz a vyberte si ten svůj.

K tomuto článku není otevřena diskuze